SMAKI FJUŻYN – FUSION
Fusion to ciekawa kuchnia, ponieważ polega na łączeniu smaków z różnych stron świata. Nowe smaki to nowe wyzwania, inspiracje, doznania. Filozofia tej kuchni to łączenie smaków, kształtów, faktur i otwartość na eksperymenty. Wymaga jednak zaopatrzenia się w odpowiednie przyprawy, które uczynią zwykłe potrawy WYJĄTKOWYMI, niesamowicie pachnącymi Indiami, Tajlandią, Japonią, Meksykiem… Taka mała rozpusta, a każdemu dobrze zrobi. Cudownie rozgrzeje, pachnie obłędnie, przenosi w egzotyczne klimaty i urozmaica jadłospis.
Trzeba zaopatrzyć się m.in. w :
Kardamon o korzenno – cytrynowym smaku, można dodać nie tylko do mięsa, ale i do ciasta czy herbaty.
Kminem rzymskim przyprawimy mięso wieprzowe, wołowe, ale i warzywa.
Kurkuma zw. szafranem indyjskim służy do barwienia i przyprawiania ryżu, ziemniaków, sosów, makaronów. Szczypta dodana do mąki, zabarwi placek.
Tandoori masala to korzenna przyprawa do mięsa, przede wszystkim do barbecue, dość pikantna, daje marynacie obłędny czerwony kolor.
Garam masala – mieszanka aromatycznych przypraw, najbardziej pachnąca po podgrzaniu przez ok. 3 min.
Tom Ka – pasta do zup tajskich i sosów z nutą trawy cytrynowej i galangali.
Trawa cytrynowa – do mięsa, ryb, herbaty. To zioło o cytrynowym aromacie można hodować na parapecie.
Warto też kupić przyprawy : zielone curry po tajsku, żeberka orientalne, tortilla z kurczakiem, sos sojowy jasny, 5 smaków itp.
Oto kilka przepisów. Można je dostosować do swoich wyrafinowanych smaków.
PULPETY Z GARAM MASALA
Mielone mięso indycze wymieszać z solą, zeszkloną cebulą, pieprzem, 2 – 3 łyżkami bułki, jajem, kminem rzymskim, czosnkiem i przyprawą garam masala wg uznania. Obsmażyć, dolać niedużo wody, poddusić, dodać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Można przed podaniem na 2 – 3 min. wrzucić liście szpinaku. Podać z kaszą kuskus.
ZIELONE CURRY PO TAJSKU
Pokrój piersi kurczaka. Obsmaż z cebulką, wlej mleko kokosowe wymieszane z przyprawą „Zielone curry po tajsku” i gotuj ok. 8 min. Z ryżu ulepić kulki, które można ozdobnie przykryć cienkimi plastrami ogórka, buraka, wasabi, marchewką i innymi warzywami z gotowej sałatki ze słoika. Posypujemy szczypiorkiem.
ZUPA PRAWIE TAJSKA
W garnku o grubszym dnie na łyżce oliwy podsmaż minutę trawę cytrynową, czosnek, łyżeczkę startego imbiru, 1 łyżeczkę pasty Tom Ka, i zalej ok. 2 l bulionu warzywnego, chwilę pogotować. Odcedzić, włożyć pokrojone ukośnie piersi kurczaka, gotować do miękkości ok. 10- 15 min. Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem limonkowym. Zalać mlekiem kokosowym. Podawać do wyboru z : podsmażonymi pieczarkami, chińskim makaronem, krewetkami, kostkami tofu, grzybami mun, makaronem o kształcie ryżu czy polskimi uchami. Posypujemy zielonym szczypiorem.
ROSÓŁ Z PIEROŻKAMI WAN TAN
Jeśli do rosołu dodasz pora, trawę cytrynową, selera naciowego, 3 łyżeczki sosu sojowego i na 5 min. przed podaniem wrzucisz pierożki z mięsem ściągnięte u góry i zlepione, otrzymasz nowy, ciekawy, oryginalny smak. Rosół posypujemy zieloną kolendrą, pietruszką.
KURCZAK TANDOORI
Udka ( podudzia, pałki, skrzydła ) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą : olej 2- 3 łyżki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pasty Tandoori masala, rozgnieciony czosnek, starty imbir, sok z cytryny. Piec ok. 45min. w 160 st.
JEDNOGARNKOWE TANDORI
Na oleju podsmażyć kostki ziemniaków, cebulę, czosnek, przyprawę Tandoori. Włożyć pokrojone pomidory. Dusić do miękkości, dodać starte ¼ łyżeczki imbiru, utłuczoną kolendrę, kardamon, garam masala, paprykę. Zagotować. Podaj w miseczkach z kleksem jogurtu posypanego koperkiem, kukurydzą i kawałkami drobno krojonych pomidorów ( ogórków, papryki ).
TORTILLA Z KURCZAKIEM
Przyprawę „Tortilla z kurczakiem” wymieszać z 4 łyżkami oleju i włożyć paski pokrojonego kurczaka, wstawić na godzinę do lodówki. Na patelni podsmaż mięso przez 7 min. I dodaj pokrojone w paski dowolne warzywa : papryki, czerwoną cebulę, cukinię, ogórka. Smaż 3 min. Tortillę posmaruj keczupem lub majonezem, posyp tartym serem, połóż paski kurczaka, warzywa, paski ogórka konserwowanego lub kiszonego, posyp tartym serem, złóż na pół i podpiec na suchej patelni z obu stron. Podać z gęstą śmietaną ( jogurtem ) z solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
SUSHI
Zabaw się i zrób swoje sushi. To wcale nie jest trudne, pod warunkiem, że nie potraktujesz tego śmiertelnie poważnie. Jedzeniem trzeba się po prostu cieszyć. Nawet jak nie wyjdzie zgodnie z oryginałem.
Na bambusowej macie rozłóż wodorosty nori, na nich ryż. Na środku połóż paski wędzonego łososia, paski omletu ( z pokrojonym szczypiorkiem, sosem sojowym ), paski ogórka, zielony szczypior. Ściśle zwijać matę w rulon, kroić mokrym nożem na 1,5 cm plastry. Podajemy oddzielnie do moczenia sos sojowy oraz „chrzan” wasabi.
Do środka można wkładać w zależności od upodobań m.in. : marchew, rzodkiew, awokado, rzepę, paluszki krabowe, makrelę, pastę z tuńczyka i cebuli.
Pamiętajmy o pałeczkach i zielonej herbacie.
NIECH WYOBRAŹNIA PRACUJE, A PRZEPISY NIE OGRANICZAJĄ. KUCHNIA FUSION JEST DLA CIEKAWYCH, NIEBANALNYCH, NIETUZINKOWYCH I ODWAŻNYCH.
Nie eksperymentuję w kuchni. Moje dziewczęta wyjechały, a mąż i syn, są bardzo konserwatywni, jeżeli chodzi o nowe smaki. Wiem, co lubią i to im przyrządzam. Nie lubię kiedy na talerzach zostaje nie do końca zjedzone danie. A tak jest kiedy podaję coś nowego. Szanuję smak moich panów i gotuję to co lubią.
Pozdrawiam Ultra:)
PolubieniePolubienie
A ja nawet, jeśli gotuję bądź piekę, zwykle zmieniam składniki i za każdym razem o mało co wychodzi inne danie. Nie wszyscy to lubią.
PolubieniePolubienie