LUD CIĄGNIE DO LUKSUSU

     drink1

           Kiedyś najdroższą kawą była Kopi Luwak ( 1000 euro/ kg ) z ziaren przetrawionych przez małe ssaki – cywety. Obecnie jest  jeszcze droższa Black Ivory Coffee. To słonie trawią Thai Arabica i po przetrawieniu  z odchodów wyławiane są ziarenka. Nie wiem, jak smakuje, ale za naparstek w filiżance zapłacić trzeba 50 dolarów.Ten łyk kawy za ok. 200 zł warto zatrzymać na języku jak najdłużej.

kaw almas

       Dawniej najdroższy kawior to rosyjski kawior z jesiotra, ale obecnie już przebił go ceną kawior Almas pozyskiwany z bieług w Iranie za ok. 5000 dol. / kg.

       Za stek wołowy Rib – Eye z japońskiej rasy krów / Wagyu /  trzeba było zapłacić ok. 8,5 tys. zł. Ale też te krowy hodowane są  tylko naturalnie i mają specjalnie dobrane pożywienie. Co tu kryć,  wręcz opływają  w luksusie. Nie mogą się niczym stresować. Do tego celu służą masaże, polewania piwem,  nawet serwowano im sake. W Polsce w sklepie internetowym kupisz już surowy stek za 190,99 zł z pol. wołowiny hodowanej  wprawdzie bezstresowo, ale śmiem wątpić, czy mają masaż, czy dostają piwo i sake.  

st wagyu

     Pozłacany homar z curry serwowany w Bombaju można dostać już za 3,2 tys. dolarów.

homar z curry

         Frittatę  Zillion Dollar podadzą w nowojorskim hotelu za 1 tys. dol., ale za to jaja są  ze szczypcami homara i z kawiorem. frittata

         Bajgel w Westin Hotel też tylko 1 tys. dol.,  z bitą śmietaną, serem, białą truflą, jagodami goji i koniecznie ozdobiony jadalnym złotem.

           Pizza Royale 007- 12,7 tys. z łososiem, szynką prosciuto, homarem moczonym w koniaku, dziczyzną i kawiorem zanurzonym w szampanie. Całość oczywiście znów zdobi jadalne złoto.

pizza

         The Cultured Beef Burger na razie puściłby niejednego z torbami. Ten burger robiony jest z wołowiny pochodzącej z in vitro. Koszt – 325000 dol. Kto wie, może za kilkanaście lat kupimy go w supermarkiecie? Nie ma co wybrzydzać. To mięso z laboratorium pomogłoby zlikwidować produkcję metanu.

               Desery również do tanich nie należą. Najdroższe lody, zresztą wpisane do Ks. Guinnessa, podawane na Manhattanie zawierają wanilię z Madagaskaru, jedną z najdroższych czekolad Amadei Porceleana, marakuję, kawior, marcepan, białe trufle, owoce z Paryża, no i 23 karatowe złoto.

            Świat luksusowego wodopoju także zdrowo wyczyści kieszeń. 

1.pngkoniak

            Henri IV Dudognon Heritage – 1.435000 euro. Zawartośc alkoholu- 41 %, ale i butelka  pokryta 24 karatowym złotem, platyną, brylantami może zdobić półkę.

 

drink

               Diva Vodka – 760.000 euro, szkocki koniak , potrójnie filtrowany na węglu drzewnym brzozy. W butelce znajdują się 48 szlachetne kamienie, a kombinację tychże ułożyć może sam klient.

               Heidsieck- szampan z 1907 r. sprzedawany w Moskwie, wydobyty z wraku statku. Cena 97.500 euro.

 wino caberner               Wino Cabernet Sauvignon  w przepięknej butelce łączonej srebrem za wazonik też raczej nie posłuży. Do wina dołączona jest książeczka o tworzeniu tego wina i certyfikat z podpisami wszystkich osób biorących udział w produkcji. No, ale za dbałość o szczegóły trzeba zapłacić tylko 168.000 dol.

             Godny polecenia dla narzeczonego – kiedy ten chciałby się oświadczyć – jest drink Roziskrzony Koktajl Gwiazdkowy serwowany w Movida w Londynie. Wprawdzie kosztuje 35 tys. funtów za kieliszek, ale za to z płatkami złota i brylantem na dnie. Trochę trzeba wydać na takie zaręczyny (170 tys. – 190 tys.), ale dreszczyk emocji zapewniony, ponieważ trzeba mieć świadomość, że będzie cię pilnowało aż dwóch ochroniarzy. 

Piwo_Brewdog_End_Of_History_TOP10-1024x865

             Nawet piwo może być lux delicją. Brewdog’s The End of History o zawartości  55% alkoholu. To jasne belgijskie z jałowcem i pokrzywami ze Szkocji  jest wielokrotnie destylowane. Każda butelka jest ozdobiona wypreparowanymi zwierzętami, które nieszczęśliwie zginęły na drogach. Za takie historie, pokrzywy i jałowiec,  niestety, trzeba zapłacić 756 dol. za butelkę. 

Piwo_Carlberg_Jacobsen_Vintage_top10-1024x869

              Carlsberg Jacobsen Vintage za 400 dol. podobno smakuje jak wanilia i kakao „z posmakiem smoły i liny”, ale za to data ważności imponująca: 2059r. Spokojnie może służyć jako lokata kapitału dla twoich dzieci.

                Wiedz, że za kilogram najdroższego  jedzenia możesz z powodzeniem kupić mieszkanie i to w Warszawie. Wypada się cieszyć,  że w Polsce wszyscy zdrowi i mądrzy na tyle, iż nie rzucają się na ten wyszukany de  lux.

          

              

98 uwag do wpisu “LUD CIĄGNIE DO LUKSUSU

  1. ~Kneź

    Choroba! A jak tak przaśnie – kindziuk i kiełbasa palcówka! Patrzyłem w markecie – tylko po 4–60 zł za kilogram. A na dodatek, gdybym miał to kupić, to by mi chyba ręka uschła – sam robię! 😀 😀 😀

    Polubienie

      1. ~Kneź

        Kiełbasa rodem z Podlasia, krojona ręcznie, ze słoninowymi słupkami, nabijana przez klucz. Potem suszona pod okapem nad kuchnią opalaną drewnem. Ja znam wersję lekko obwędzaną i potem suszoną.
        Tak czy inaczej, jest to wędlina tradycyjna bardzo i smaczna – obecnie w handlu są w zasadzie tylko podróbki, ale kto chce, może sobie sam zrobić. 🙂
        Wzorcowy przepis i wykonanie np. tu:
        http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Kielbasa-palcowka.html

        Polubienie

    1. Niby nic nikomu nie zazdroszczę, ale samodzielnego wędzenia tak. I tego zapachu swojszczyzny. Owszem, czasem kupuję, ale gosodarze robią masówkę na sprzedaż, więc to już nie jest to.

      Polubienie

  2. Matko kochana, to tylko dla bogaczy, a takich na świecie nie brakuje. Nie widzą co robić z pieniędzmi. Nie zazdroszczę im wcale i ceszę się z tego co mam i że mam co jeść. bo wielu ludzi nie ma i żyją pod mostami. Tak ten świat jest ułozony 😦

    Polubienie

  3. Człowiek i to każdy ma cechy sybaryty. Ale tylko nieliczni mogą te ciągoty do luksusu zaspokoić. Te wyrafinowane smaki są dla wybrańców losu, a wbrew naszej wyobraźni jest ich miliony i są tacy, którzy na zaspakajaniu ich potrzeb solidnie zarabiają. My przeciętni też możemy pysznie zaspokoić swoje potrzeby. Przykład podał Kneź.
    Znam doskonale smaki wiejskiego, własnego jadła i zapach dochodzący z własnej wędzarni też.
    Pozdrawiam Ultra:)

    Polubienie

  4. Musi być też coś dla tych, którzy nudzą się nadmiarem pieniędzy i posiadanych dóbr. Jest popyt, musi być i podaż.
    Nie zamienię jednak tego drogocennego jadła za domowy, pachnący rosołek w taki dzień jak dzisiaj. A dzisiaj wieje jak w kieleckim…….
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    Polubienie

  5. Niezwykle ciekawy ten post. Lubię gotować, ale nie jestem ekstrawagancka, choć to i owo dodaję do moich potrawa.
    Wydaje mi się, że te wszystkie delicje wcale nie są smaczniejsze od moich ukochanych gołąbków, które staram się dusić co miesiąc.
    Kiedyś na TVN Style był program o ukraińskich milionerach, którym całkowicie poprzewracało się w głowach i podejrzewam, że to właśnie oni są zjadaczami tych luksusowych potraw. Tak to bywa z nuworyszami.
    Dziękuję za wizytę na mym działkowym blogu „Działka Anki”.
    Życzę wiosennej pogody.

    Polubienie

  6. Luksusowo u Ciebie, czytałam i słyszałam o gustach bogaczy i nawet im nie zazdroszczę. Zaciekawił mnie post poprzedni. Na pociechę dodam, że luksusy, które wymieniasz są dla nas raczej niedostępne, ale żyłyśmy w najciekawszych czasach, od patyczków i liczydeł, do komputerów i co, nie fajnie? Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

    1. Nie sądzę, by ktoś miał ochotę wydać pieniądze na te w większości amerykańskie potrawy. Chociaż ostatnio jakaś celebrytka w Warszawie próbowała sproszkowanych mrówek. De gustibus.

      Polubienie

  7. ~Marchevka

    Mam typowo plebejskie podniebienie, bo by mi nic z wyżej wymienionych przez gardło nie przeszło i to nie tylko ze względu na cenę. Na krewetki do dnia dzisiejszego spod byka spoglądam, chociaż czasami się przemogę i zjem. A te biedne zwierzątka preparowane? Zamiast pić zawartość, głaskałabym „opakowanie”. 😀
    Pozdrawiam!

    Polubienie

  8. Oj, te ciągoty do luksusu niejednego zgubiły, a przecież niemalże każda duszyczka pragnie luksusu [” chciałaby dusza do raju, ale/tylko grzechy nie pozwalają…”] tylko często jest to „marzenie ściętej głowy”, ale przecież chociaż pomarzyć warto – no nie? Czytając więc Twego posta marzyłam że oto spijam tego szampana i zajadam się tymi specjałami, bo w realu nie jadłabym tego, co jest wydobywane z odchodów innych ssaków. Człowiek to jest istota wielce pomysłowa i maszynka do robienia kasy z…byle czego. Tylko czekać jak ktoś wpadnie na pomysł przetwarzania odchodów ludzkich – a fe! Jakoś nie potrafię się zmusić do skosztowania owoców morza, a cóż dopiero do tego typu wymyślatych potraw. Po filmie Szokująca Azja stałam się bardzo ostrożna w tym co jem i co piję.
    pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    1. Basiu, pozwól że się wtrącę. Zachęcam do przeczytania tej notki: http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3wno_artysty
      Natrafiłem kiedyś na artykulik o tym „dziele” i zachowałem go jedynie w tym celu, aby pokazywać młodzieży wraz innymi takimi ciekawostkami jak tel. komórkowy za 1 mln dolarów, czy perfumy za podobną cenę jako ilustrację czasów w jakich żyjemy. Rynek kieruje się żelazną zasadą podaży i popytu.
      Podaż adresowana pod snobów. Mieć to, czego inni nie posiadają. To działa. Rynek dóbr luksusowych jest wart miliardy. Jest o co walczyć

      Polubienie

      1. Manzoni swoje ekstrementy zamknął w puszkach i sprzedał za ok. 120 tysięcy. Jeśli ktoś chciał mieć takie dzieło sztuki, nie mam nic przeciwko temu. Ale w każdej sytacji potrzebny zwykły mózg. I jeszcze – niestety – trzeba go użyć. Logika podpowiada, że po latach puszki zaczną rdzewieć i zacznie się lać. Zostanie tylko smrodek. Zatem: do tego smrodka nawet najbardziej wyszukany luksus się sprowadza.

        Polubienie

  9. ~Molekułka

    Potrafię zrozumieć tych którzy maja miliony ,czy miliardy ,a jeszcze zarobione przez siebie i nie wiedzą co z nimi zrobić ,ale ci którzy liznęli troszkę bogactwa i obnoszą się z nim ,chcąc się pokazać ,albo pokazać swoją wyższość ,śmieszą mnie .Nigdy nie przywiązywałam dużej wagi do dóbr materialnych ,dla mnie liczy się człowiek ,jego wnętrze ,to co mu w duszy gra ,to jak traktuje innych świadczy przecież o nim samym.Osobiście uwielbiam owoce i proste jedzenie ,świeże i zdrowe.
    Pozdrawiam smakowicie, aczkolwiek swojsko i przaśnie:))

    Polubienie

  10. Na szczęście nie kuszą mnie te drogie szampany, krewetki, kawiory itd….. Wystarcza mi to co mogę zjeść na miarę swych możliwości. A ceny to rzeczywiście chyba z kosmosu jak zasugerowała -mała-myśl.

    Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  11. ~Kneź

    Jeżeli chodzi o krewetki i ogólnie „owoce morza”, to akurat można sobie kupić już oczyszczone, zblanszowane i zamrożone, w zupełnie przyzwoitych cenach, a nawet i całkiem tanio, gdy promocji. W związku z tym robię na wigilie sałatkę z krewetkami i zupę rybna z owocami morza. Natomiast progenitura wprowadziła nowa „tradycyjnie wigilijną potrawę”, czyli sushi!
    Natomiast ja dzisiaj uznałem że czas zrobić suflet. Obejrzałem sobie film instruktażowy (z lokowaniem produktu) znanego kucharza Okrasy, spisałem przepis i do roboty!
    Wszystko wykonałem jak trzeba, suflet wyszedł mi nawet ładniej niż Okrasie, na jego filmiku, co z tego kiedy nie smakował rodzinie?! Za to smakował sąsiadom, więc im z ulgą podarowałem resztę!
    Pierwszy raz od długiego już czasu, rodzina patrzy na mnie podejrzliwie, czy aby to nie była złośliwość? 😀 😀 😀
    Kawior czasami kupuję od handlarzy ze wschodu – przywożą na zamówienie po 30 zł od słoiczka – raz na rok można kupić. Nie jest to może najwyższej klasy produkt, ale na pewno nie marketowa ikra z mintaja, farbowany byle czym. Inna sprawa, że i tak ten kawior to tylko ja i małżonka jemy. Wychodzi więc na to że się obżeramy sami! 🙂

    Polubienie

    1. Suszi to mnie ewentualnie na drugi dzień, jak przegnę 😀 A tak serio, to raz jadłam, robione przez kumpla. Zjeść zjadłam, nawet przeżyłam, ale żeby mnie urzekło to niekoniecznie. Gdybym miała wybierać, to jednak wolałabym wędzony boczek vel. podgardle 😉

      Polubienie

      1. Blogerkom nie, ale Tatulowi – tak. Ludzie wszystko zjedzą i kupią. Nawet g… ( ale musi być artysty ). Wniosek prosty: Trzeba oryginalnie opakować i dodać odpowiednią historię, a wszystko na sprzedaż i do zjedzenia. Potem można się pochwalić: zjadłem duriana, mam g… Anzana.

        Polubienie

      2. Zrób sama z ulubionych składników, jak np. wędzony łosoś, paski omletu ze szczypiorkiem, ogórka itp. Suszi to nie jest, ale smakuje wyśmienicie, bo to Twoje smaki. Może i boczek by się tam zmieścił…

        Polubienie

      3. Litości! Z podrobów tylko i wyłącznie wątróbkę i to z dużą ilością duszonej cebuli. No i flaki, ale to już ciemną nocą po porządnych oczepinach.

        Czyli jednak mimo wszystko wybredna jestem. No i się wydało…

        Polubienie

  12. Dziękuje za wizytę u mnie. Tak ciągnie mnie do ludzi. Różnych ludzi. Dziś wyruszam do Katowic na spotkanie z blogerką 🙂

    Luksus był zawsze i zawsze NIE DLA KAŻDEGO. Tak jest świat zbudowany. A raczej sam rodzaj ludzki. Nie mam nic przeciwko luksusowi. jeśli jest w dobrym smaku i nie osiągnięty PO TRUPACH. Zajadając takie luksusy dobrze jest wiedzieć, że w tym samym czasie na świecie ludzie z głodu umierają.
    Pozdrowienia nie luksusowe ale szczere 🙂
    Vojtek

    Polubienie

  13. ~szczur z loch ness

    Wpadam bez pukania ale trudno 🙂 Miłe złego początki, w każdym razie sądzę, że nie będziesz mogła opędzić się od czytelników. Oznacza to mniej więcej tyle, że wklejam Cię do linków i pozdrawiam
    z Krainy Loch Ness

    Polubienie

  14. Myślę, że na Twoim miejscu zastanowiłabym się, czy wpadać do bezpukania, ponieważ na tym blogu nic ani łatwe, ani proste nie jest, a o podtekstach i ukrytej ironii nie wspomnę. Mam nadzieję, że nasze pazury będą dawały o sobie znać. Oj, będzie iskrzyło.

    Polubienie

    1. Samo życie, wcześniej przedstawiłam siermiężne życie, to trzeba było przepleść delicjami. Chociaż, gdy poczytasz, czym nadziewany jest żołądek wielbłąda, jedziesz prosto do przysłowiowej Rygi.

      Polubienie

  15. Wszyscy chętnie czekają już z łyżkami do Twojego gulaszu.
    I niech się schowa przysmak Casu Marzu – ser z larwami insektów, przy czym należy pamiętać, ż e po zjedzeniu te larwy ożyją w jelitach. Znajomy dorzucił, że może i zjadłby plasterek tego sera, ale z beczką okowity.

    Polubienie

  16. Ile w tych potrawach jest prawdziwego wyjątkowego smaku, a ile to czysty marketing? A co tych oświadczyn, to nawet dwa duże klocki są warte wydania zanim, bo potem to już facet traci wszystko 😉
    Witam 🙂

    Polubienie

    1. Oglądałam progam z M.Wojciechowską, która obiecała wszystkim, że spróbuje popularnego przysmaku-baluta, jajo z embrionem. Kiedy zaczęła skubać, zobaczyła łebek z dziobkiem kaczusi i nie potrafiła nawet dotknąć.

      Polubienie

      1. ~Pani S.

        A ja kiedyś oglądałam program, w którym specjałem był specjalny drink. Klient wchodzi i wybiera z pudełka… ludzki palec. Barman robi drinka, wrzuca wybrany paluch i już. Pić trzeba tak, żeby paluch dotknął naszych ust. Skąd trofea? Podobno klienci oddali dobrowolnie. 🙂

        Polubienie

  17. Witam Ultra i dzięki za odwiedziny 🙂

    Czytając Twojego posta chwilami potrząsałam znacząco głową bo aż nie dowierzam co ludzie są w stanie wymyślić byle by tylko zaistnieć na MEGA rynku potencjalnych bogaczy.

    Z reguły należę do osób, które lubią próbować różnych nowości smakowych. Jednakże większość tych wymienionych w Twoim poście raczej bym sobie podarowała pewnie ze względu na sposób ich powstawania 🙂 Powiem tak, jem dopóki nie do końca jestem świadoma co lecz nie ukrywam, że zdecydowanie wolę wiejski boczuszek i pieczoną goloneczkę 🙂 może nie jest to zdrowe jedzonko ale jak dla mnie pychota 🙂
    Co do owoców morza to zdecydowanie wolę te ciągutki czyli ośmiorniczkę i kalmary do krewetek się nie przekonam, próbowałam ale to nie mój smak.

    Z trunków, które wymieniłaś natomiast najbliższy mojemu sercu byłby Calsberg (tak jak Ani) ponieważ w zasadzie jedna z niewielu nazw, które znam. Natomiast najbardziej urzekła mnie butelka Henri IV bo po jej opróżnieniu doskonale by się nadawała jako flakonik i zdecydowanie widzę tam taką piękną czerwona różę pokrytą delikatniuchno kroplami rosy 🙂

    Pozdrawiam Cię Ultra serdecznie i życzę udanego popołudnia.

    Polubienie

  18. Ależ można samemu zrobić tzw. stuletnie jaja. Koszt niewielki, ale jaki HICIOR ! Wszyscy znajomi tylko o tym będą mówili ! Przepis podał Vulpian na blogu Kneziowiska. Zajrzyjcie tam, zaraz zaczniecie kupować składniki. Zapewniam, że każdego stać: woda, glina, wapno, sól, herbata, łuski ryżu.
    A jaki efekt ! Białko prawie czarne jak galaretka, a żółtko – brązowozielone.
    To ja rozumiem: i LUKSUS, i TANIO. Sława na długie lata. A po latach jeszcze wnuki będą te jaja wspominać.

    Polubienie

  19. Pewnie jestem niedzisiejsza, ale takie kulinarne luksusy mnie nie ‚kręcą’ , co nie znaczy, że nie przeczytałam Twojego postu z wielkim zainteresowaniem. Teraz wracam do herbatki miętowej ;-)))

    Polubienie

  20. ~annajulia.blog. onet.pl

    Jestem tu pierwszy raz i od razu takie….hmmm niecodzienności 🙂

    Będę szczera – co poniektóre smakołyki chętnie bym pokonsumowała.
    Ale tylko co poniektóre…..

    Pozdrawiam serdecznie i obiecuję zaglądać 🙂

    Polubienie

    1. Ultra

      Ale i tak nic nie przebije potraw z jaj, które wyczytałam na blogu Kneziowiska. Powtórzę: baluty, jaja stuletnie czy jaja prawiczka w moczu niewinnych chłopców. I nie ma co dociekać, dlaczego.

      Polubienie

  21. Caffe

    Hej:) Najbardziej podoba mi się ten stek z bezstresowo hodowanych krów! Skoro woda chłonie negatywną energię, a my pijąc ją wchłaniamy całą, zawartą w niej żółć, tak samo pewnie z tymi krowami:) Jednak czytałam, że tym krowom podawana jest codziennie niewielka dawka alkoholu, czy to nie oznacza, że potem człowiek zjada mięso alkoholika?:))

    Polubienie

  22. Dziś czytam art. M Kossobudzkiej o opisywanym przeze mnie szampanie wyłowionym z wraku rozbitego statku z r. 1840. Francuscy naukowcy zbadali to wino. „Uczeni testujący szampana w pierwszej chwili po otwarciu wyczuli w nim zwierzęce nuty i zapach mokrych włosów.” /…/ „Wiem, że dużo klientów jest gotowych zapłacić za to mnóstwo pieniędzy – mówi prof. Jeandet”.
    Autorka pisze, że to wino ma mniej bąbelków, śladowe ilości arszeniku oraz sporo żelaza i ołowiu.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s