NIECH MOC RUMBARBARUM BĘDZIE Z WAMI

       Dawniej, kiedy tylko wiosna zawitała, piło się kompot z rabarbaru. Z samego rabarbaru, często zresztą niedosłodzonego. Skutecznie ten kompot zabił na dłuższy czas popyt na rabarbar i przestaliśmy go używać w kuchni. a szkoda, ponieważ rzewień to źródło wit. A,C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Cechuje go niska kaloryczność. Jedynie chorzy na nerki nie powinni go jeść, pozostali jak najbardziej.

rabarbar

         Od jakiegoś czasu za sprawą gotujących na wizji kucharzy, rabarbar wraca do łask. I dobrze, bo nawet kompot rabarbarowy z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, truskawek, cynamonu, goździków, skórek pomarańczowych może być pyszny.

         Spróbuję podać kilka przykładów rabarbarowych pyszności. Co można zrobić?

         SOSY — Na patelni podsmaż cebulę, czosnek, pokrojony rabarbar. Podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem, szafranem. Przecieramy przez sito. Zagęszczamy dowolnie mąką, śmietaną, masłem, mąką kukurydzianą w zależności od swoich preferencji. I doprawiamy do smaku.

        CIASTA —  z rabarbarem i truskawkami: tarty, mufiny, babeczki, ciasto ucierane, drożdżowe, biszkoptowe, kruche,  szarlotka z różą i rabarbarem itp.

jogurtowe

         DŻEMY, MUSY —  z rabarbarem i owocami, np. truskawkami, jabłkami.

dżem

        DESERY — cobbler, ciasta z musem rabarbarowym, crumble itp.

kruche

Nietuzinkowe i proste:

        Crumble : wysmaruj masłem kokilki, włóż pokrojony i obrany rabarbar, posyp cukrem z cynamonem. Wierzch posyp kruszonką, czyli w palcach pokrusz 5 łyżek masła, 5 łyżek pudru, wanilię, 8 łyżek mąki. Zapiekamy w piekarniku.

        Cobbler: do wyłożonej papierem i wysmarowanej formy włóż pokrojony rabarbar ( 0,5 – 1 kg ) wymieszany z pół szkl. cukru. Na to połóż ciasto: 1 i jedną czwartą  szkl. mąki wymieszaj z 2 łyżeczkami proszku, sól, 75 g masła, wyrobić jak kruszonkę. Jajo wymieszaj  z pół szkl. mleka i dodaj do kruszonki. Wyłóż na owoce, ale nie wyrównuj. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 st. na ok. 40 minut.

mufiny

Desery z rabarbarem podajemy z lodami, śmietaną.

        MROŻONA HERBATA — 8 łodyg rabarbaru zalać 8 szkl. wody, gdy zacznie wrzeć, na małym ogniu gotujemy 1 godz. Odcedź, schłódź, dodaj cukru, lodu, mięty.

        MIĘSO ( karkówka, schab, pierś indyka ) z sosem rabarbarowym

Sos: szklankę pokrojonego rabarbaru, cebulę, czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy sól, 2 łyżki octu np jabłkowego, cynamon, 2 łyżki miodu i zalewamy wodą (może być pół na pół z winem). Można także do smaku dodać sok z cytryny lub sos sojowy. Zagotować, odcedzić, przetrzeć, zredukować.

        RACUSZKI, PLACUSZKI, PIEROGI z rabarbarem.

racuchy

 

         SAŁATKI — rozmaite rodzaje sałat posyp smażonymi w cukrze kawałkami rabarbaru ( skarmelizowany rabarbar ma ciekawy smak ).

de_16097_rhubarb_streusel_cake_v2

        Jeśli ktoś ma nieskomplikowany, a ciekawy przepis z rabarbarem, proszę się podzielić.

20 uwag do wpisu “NIECH MOC RUMBARBARUM BĘDZIE Z WAMI

  1. Dziękuję za rabarberowe przepisy, na tyle sposobów.
    Na pewno z nich skorzystam.
    Dotychczas piekłam ciasto drożdżowe z rabarberem,
    które uwielbiam jeść.

    Miłego Dnia 🙂

    Polubienie

  2. Ostatni raz jadłam rabarbar jako dziecko. Obieraliśmy go z bratem ze skóry i zanurzali w cukrze. Taki surowy, kwaśny i dobry. Mama gotowała kompot, chyba ze skórką i piekła placek drożdżowy. Najlepiej smakowała kruszonka, pachnąca masłem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubienie

  3. Molekułka

    Teraz wraca do łask ,już można go kupić w marketach ,też go używam, ale najczęściej do kompotu ,najlepiej mieszanego z innymi owocami.
    Pozdrawiam winnie i soczyście, a ciekawe czy do produkcji octu się stosuje ?

    Polubienie

  4. Stokrotka

    Faktycznie, całe moje dzieciństwo i młodość to był smak kompotu z rabarbaru. Ale potem poszła wieść, że rabarbar bardzo szkodzi… i skończyło się…
    A mnie się wydaje, że we wszystkim należy zachować umiar.
    Ale placka z rabarbarem nigdy nie lubiłam.
    Zaletą rabarbaru było także to że był tani i że rósł prawie w każdym ogródku.
    Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  5. Za Waćpani postem żem pogrzebał w memoryi dziurawej i obrachował, że chyba już minęło te pół wieku, którem ślubował na rabarbar nie patrzeć, jako mię tem katowano za młodu, gdzie nie jeden jedyny kompot życie obrzydzał, ale i jakieści ciasto paskudne i obrzydliwość nad obrzydliwościami, czyli jakiś makaron z tem paśkustwem siekanym… Może zatem spojrzę i obaczę, zali mi się na stare lata smak odmienił…
    Kłaniam nisko:)

    Polubienie

  6. Mości Wachmistrzu, dzisiejszymi czasy łączy się rumbarbar z truskawkami , cynamonem, różnemi owocami, płatkami róży, cukrem, przeciera się. Już nikt nikogo nie katuje kwaśnym paskudztwem. Pozdrawiam.

    Polubienie

  7. Ultra Ty to jesteś niczym książka kucharska, a smaki mi zrobiłaś okrutne na te przysmaki. Tak jak pozostali rabarbar znam z placka drożdżowego z kruszonką, którą też namiętnie wyjadałam oraz kompociku, który z reszta do dziś gotuję 🙂

    Uściski ślę serdeczne

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s