REGIONALNE POTRAWY PROMUJĄCE MIECHÓW – CZĘŚĆ I

      Fundacja Uskrzydleni Wiekiem z Krakowa zorganizowała warsztaty kulinarne promujące regionalne potrawy Ziemi Miechowskiej, aby prastarym obyczajom zadość uczynić. Jaśnie Wielmożni i Zacni Goście próbowali potraw będących wizytówką miasta i okolic.

            Na wzór znanego ciasta św. Jakuba z Santiago de Compostela, Miechów promuje  ciasto będące wizytówką  tutejszego regionu. Podaję przepisy w dwóch wersjach, aby porównać i ocenić.

piernik z gryf to

STAROPOLSKI PIERNIK KISZONY GRYFITÓW

       Weźmij: kwartę miodu, tuzin jajec, osełkę masła, półtora funta cukru, ćwierć garnca mąki żytniej, ćwierć garnca mąki pszenicznej, pół kufla piwa, dwa kieliszki okowity, uncję: goździków, pieprzu, cynamonu, otartego kwiatu muszkatołowego, korianderu i garść wędzonych śliw.

        Włóż do płachetki zamorskie przyprawy, ino ich nie żałuj, co by nie czuć było przytęchłych mąk i niechaj dziewki tłuką młotkiem, a potem w moździerzu ucierają aż staną się miałkie. Weźmij żółtka od jajec i trza znowuż utrzeć  do białości. Dolej miód, przyprawy, piwo, osełkę ady ino świeżego masła, okowitę i pianę od białków. Wymieszaj dobrze, ulep gałę i połóż w kamiennym garnku. Wierzch posyp mąką, przykryj ścierką od much i odstaw do ukiszenia na sześć tygodnie. Po tem leżakowaniu podziel na sześć części, każdą wywałkuj cienko i połóż na potynkowaną blachę. Piecz w kolejności i smaruj wodą z okowitą. Przekładej powidłami lub marmeladą.

WSPÓŁCZESNA

WERSJA KLASZTORNEGO PIERNIKA KISZONEGO GRYFITÓW

           Składniki: 500 g miodu, 3 płaskie łyżeczki sody, 1 szklanka cukru, 1 masło, 5 jaj, 1 kg mąki krupczatki, przyprawa do piernika i grzańca, cukier wanilinowy, sok z połowy cytryny. 

        Rozpuścić masło, dodać przyprawę do grzańca, cukier, wanilinę, odstawić do ostudzenia. Wymieszać z miodem, sokiem, dodać przesianą mąkę z sodą, jaja. Wyrobić i włożyć do szklanego naczynia i odstawić na 4 tygodnie latem, a na 6 tygodni zimą. Po okresie leżakowania dobrze wyrobić, podzielić na pięć równych części. Wałkować kolejno i piec ok. 6-10 minut na złoty kolor. Każdy upieczony placek od razu mocno ponczujemy herbatą z rumem. Przekładamy powidłami.

         Rady: piernik przygotowujemy kilka dni przed podaniem, więc na święta idealny, ponieważ można upiec go wcześniej. Można przekładać masą grysikową, orzechową itp. Wierzch posypujemy pudrem lub polewamy lukrem bądź polewą czekoladową.

przepis klaszt pier

Reklamy

38 uwag do wpisu “REGIONALNE POTRAWY PROMUJĄCE MIECHÓW – CZĘŚĆ I

  1. ~Kneź Okrutnik

    Ja kiedyś kisiłem taki piernik na święta, ale czasu na zrobienie potem nie było, to został na Nowy rok, kiedy znowu czasu nie było, więc wreszcie zrobiłem na koniec lutego – był dobry! 😀 😀 😀

    Polubienie

  2. Oczywiście raczej nie sporządzę z braku cierp[liwości, w która obfitują kobiety, lecz podziwiam bardzo i bez spróbowaniazgaduję, że pierniczek przepyszny.W tym miejscu wtręt uczynię, albowiem moja babcia, świetej już pamięci, robiła smakowite serniki. pierniki, mazurki, baby, keksy, makowce i drożdżowce i wiele innych… na Bożonarodzeniowe Święta. Nie skłamię, że było ze trzydzieści takich ciast. I potrafiły one przetrwać w spiżarni domowej do końca lutego, i bez szprycowania chemią ostawały się w stanie ze wszech miar nadająym sie do spożycia. Jak to się działo, że ciasta nie traciły na smaku, zaiste, nie wiem, natomiast do dnioa dzisiejszego pozostał w mojej pamięci ten przecudowny smak, potęgowany przez owocowe dodatki, które jeszcze w lecie i na początku jesieni nabywała na jarmarku, przy mojej skromnej pomocy.
    Lubie takie smakowite posty 🙂

    Polubienie

    1. Wiadomo, że ciasto nie psuje się, ponieważ nasączam mocną herbatą z rumem, a masa grysikowa jest gotowana i także z dodatkiem koniaku. I tu się sprawdza powiedzenie, że alkohol konserwuje. Powidła prażone przez trzy dni w domu nie mają prawa się zepsuć przez tydzień. Lubię domowe ciasta, a te kupne zbyt pachną chemią i tymi olejkami. Pozdrawiam.

      Polubienie

      1. Imć Wachmistrz musi się podzielić przepisem. Jako żywo jogurt z procentami to brzmi niezwykle zachęcająco. Śmiem twierdzić, że chętnych na takie przepisy będzie wielu.

        Polubienie

  3. Robiłam kilka razy piernik staropolski, który leżakował w kamiennym garnku w lodówce 4 tygodnie, był pyszny! Sam opis ingrediencji i wykonania bardzo mi się spodobał, kwiecisty język, fajnie! Zapachniało mi Gwiazdką…

    Polubienie

  4. Klik dobry:)
    Pochwalę się, że każdego roku przed Bożym Narodzeniem otrzymuję od Krakowianki paczkę z piernikiem. Zawsze nakazuje mi trzymać go na szafie przez cały Adwent. Na szafie dlatego, żeby trudno było sięgać do ewentualnego podjadania. Ja jednak wspinam się i podjadam, bo jest taki dobry, że nie mogę wytrzymać do świąt.

    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

      1. Oczywiście pozdrowię. 🙂

        A jedna z moich miejscowych koleżanek faktycznie uwierzyła, że „stanie na szafie” jest wymagane przepisem, bo na końcu przepisu pisało: po upieczeniu postawić na najwyższej szafie.

        Polubienie

  5. Ach, jak zapachniało mi pierniczkami…
    a, że je lubię, więc i z Twojego przepisu skorzystam.
    Jeszcze nigdy takich kiszonych nie robiłam.
    A co mi tam, na pewno spróbuję.
    Wielkie dzięki!

    Miłego dnia 🙂

    Polubienie

    1. Jeśli robisz wg dawnego przepisu, to z pewnością należało mleć w żarnach. Dalibóg, ale pojęcia nie mam, skąd weźmiesz okowitę.Toż to cała machina o ile dobrze pamiętam. Dodam tylko jeszcze skromnie, że na ilustracjach owe maszynerie samogonowe widziałam.

      Polubienie

  6. Maltese Falcon

    Bosze, dobrze że mnie ostrzegłaś. Ograniczę się zatem do zwiedzania, bo zaprawdę powiadam kiszone pierniki to jednak nie moja specjalność 🙂
    Buziak z Krainy Loch Ness
    🙂

    Polubienie

  7. Buziaki przyjmuję, Nie doczytaliśmy… , że do robienia staropolskich pierników zatrudnia się dziewki, nie tak, że robi się samemu. Tym sposobem łaskawszym okiem popatrzysz na to niezwykłe ciasto. Pozdrawiam.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s