Co ty wiesz o piciu

Popular news about drinking wine.

Butelka wina na stole.

Wypić czy wylać?  Prof. UJ – G. Gajos uważa, że należy wylać w dwóch przypadkach: jeśli wino podłej jakości i jeśli mamy tendencję do nadużywania.

Jakie wino pić?

Polifenole są w skórkach, więc raczej czerwone, a najlepsze szczepy kardioprotekcyjne win to: malbec, tannat, cabernet, sauvignon, petit syrah, czy pinot noir. Jeśli stosujemy dietę śródziemnomorską, to czerwony burgund  najzdrowszy, ale w niewielkich dawkach. Korzystne dla zdrowia składniki wina dobrze się wchłaniają w jamie ustnej. Dlatego wino warto pijać małymi łykami, przetrzymując je przez chwilę w ustach. Wina, Butelka Wina, Czerwone Wino, Puchar, Alkohol

Należy uporać się z mitami, jakoby dobre wino to drogie, a po wtóre nie należy powielać stereotypów, że im starsze, tym lepsze. Tylko 10 % win lubi długie leżakowanie, resztę należy wypić w przeciągu roku. Jeśli masz wroga, to wiadomo, że dla niego kupisz, przechowasz i podarujesz, niech mu sufit trzaśnie właśnie.

Pod korkiem butelki kryje się niezła wiedza, czyli jaka partia, sposób przechowywania, szczepy, procenty…

Kieliszek napełniamy do 1/3 wysokości, gdyż to zapewni odpowiednią temperaturę, pod warunkiem, że nie trzymasz za czaszę, przy czym wino czerwone powinno być lekko schłodzone, ponieważ nasze pomieszczenia są cieplejsze niż kiedyś bywało (18 stopni). Aby uwolnić aromat, należy lekko poruszać kieliszkiem.

Kiedyś zasady łączenia wina z potrawami były prostsze, wystarczyło znać libretto z operetki „Gasparone” Karla Millöckera:

Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.
Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie,
A szampany, wie i kiep, można podczas, po i przed.

Współczesność taka zasadnicza już nie jest i zasady ma gdzieś. W krajach zachodu do różnorodnych potraw zwykle podaje się jedno wino – miejscowe.

A butelka Krysi Łabuz, wyjątkowa!

135 uwag do wpisu “Co ty wiesz o piciu

    1. Mogłem obserwować intrygujące zwyczaje związane z degustowaniem wina przed zamówieniem w restauracji i w gronie przyjaciół.
      Wspominam czasem np to, że przed wypiciem trącamy się kieliszkiem z innymi biesiadnikami i patrząc im w oczy, z uśmiechem wymieniamy jego imię.
      Otrzymałem też przy okazji pouczenie.
      Możemy dolewać wino do wody znajdującej się a kieliszku, bo w ten sposób poprawiamy wodę. Błędem natomiast jest dolewanie wody do wina, bo to psucie wina…
      Bardzo lubiłem przebywać w ich towarzystwie, nie tylko pod wpływem wina

      Polubione przez 1 osoba

      1. Ultra

        Tatulu,
        podróże kształcą… Czuję, że teraz będę dolewała wody do wina, szczególnie do kwasiorów produkowanych w łazience metodą bul, bul.
        Serdeczności

        Polubione przez 1 osoba

      2. Ultra

        Tatulu,
        zatem mam rację, nie wino jest ważne, a człowiek, który go robi i dodaje, dodaje…Podobno to tajemnica.
        Kiedyś byłam w Dwikozach, więc napatrzyłam się na zgniłki leżące na placu, pieski jabłuszka obsikiwały, traktory rozjeżdżały, osy wyjadały. Potem polewano je wodą, ale widać było niedomycie… Z kolei w kadziach smród nie do wytrzymania, więc nawet nie zaglądałam do tych pomieszczeń. Jeden z produkujących jabola z dumą podkreślał, że gdzie indziej potrzebują tydzień, by wyprodukować wino, a u nich trzy dni wystarczy. Potem na piętrze można było sobie kran odkręcić i pić tego sikacza do woli.
        Serdeczności

        Polubienie

      3. Nie wspominasz o SO 2 mającego dezynfekować produkt. Zapewne działał skoro nic nie było słychać o masowych zatruciach. Siara pozostała tylko w potocznej nazwie tego typu win (?).
        Nazwa wino zarezerwowana jest dla produktów fermentacji soku winorośli

        Polubione przez 1 osoba

      4. Ultra

        Tatulu,
        nie wiem, co w jabolu było, ale zauważ, że wystarczyły trzy dni, aby zrobić wino marki patyk.
        Serdeczności

        Polubienie

      5. Bo to jest napój alkoholizowany spirytusem. Naturalna fermentacją w takim czasie nie ma prawa zaistnieć. Konsumentom tego specjału nie zależy na bukiecie, na ekstrakcie, czy polifenolach. Na procentach i cenie.

        Polubione przez 1 osoba

      1. Ultra

        Mokko,
        pisarz Gilbert Keith Chesterton podczas obiadu zabronił służącemu nalać wina młodej damie, gdyż ta pani nie pija alkoholu. Kobieta zaśmiała się: „Należę do Ligi Cnoty, a nie do Stowarzyszenia Abstynentów”. Pisarz na to: „Wprawdzie pomyliłem się, ale wiedziałem jednak, że czegoś pani nie używa”.
        Serdeczności

        Polubienie

  1. Klik dobry:)
    Szkoda, że operetka nic nie mówi o winie różowym, które według mnie jest dobre do wszystkiego. W związku z tym, że u mnie nigdy nie wypija się butelki wina do końca, więc szkoda podawać inne wino do mięsa czerwonego, inne do mięsa białego i ryby, a inne do deseru, a potem wylewać to, co pozostanie. Różowe załatwia więc sprawę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubione przez 1 osoba

  2. Dawna legenda mówi, że przechadzający się po Starym Rynku Stańczyk wypytywał spotkanych przechodniów o sposoby walki z bólem zęba. Od stu mieszczan, zebrał sto różnorodnych recept i przepisów na uśmierzenie bólu zęba, tak samo jest z winem. Są tacy, którzy mogą i to w dużych ilościach, a są tacy, którzy nie dotkną nawet kropli. Z wiekiem przychylam się do teorii, która mówi, że: odrobina alkoholu jest jak magia w codziennym życiu. Uważam, że ta magia wskrzesza w nas człowieka, który potrafi się uśmiechać i widzieć świat w różowych kolorach. W Illinois zezwolono od pierwszego stycznia na legalne, rekreacyjne spożywanie marihuany. To długi temat. Jedno i drugie niesie takie samo zagrożenie dla naszego zdrowia, ale… bez odrobiny magii nie udaje się czasem przejść obojętnie wobec tego co przynosi nam świat. Warunek jest tylko jeden – nie nadużywać!

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ultra

      Darku,
      tylko patrzeć, jak cały kontynent, w tym również Europa będzie pachniała charakterystycznym dymkiem, a potem trzeba będzie budować kliniki leczące uzależnionych, ponieważ nikt im nie zabroni nadużywania. Umiar nie jest mocną stroną człowieka, niestety.
      Serdeczności

      Polubienie

      1. Tu popełniłem błąd. Dymek nie jest najważniejszy, wybór – tak.
        Budować kliniki leczące uzależnienie trzeba już zacząć teraz. Rozejrzyj się dookoła jak wiele osób potrzebuje pomocy już teraz, w tej chwili, w tym momencie. Uzależnienie od alkoholu i depresja to doskonale cichy morderca naszych znajomych, przyjaciół, a często i członków rodziny.

        Polubione przez 1 osoba

      2. Ultra

        Darku,
        widocznym jest fakt, że te „trzciny na wietrze” coraz częściej potrzebują podpórek. Sama znam kilku uzależnionych, w tym dwóch sąsiadów, którzy stracili dorobek życia z powodu namiętności do gier liczbowych.
        Serdeczności

        Polubienie

      1. Ultra

        Darku,
        a moja babcia mawiała, że najlepsza metoda na zęba to nitka, klamka i po zębie, a wypić to raczej na znieczulenie.
        Serdeczności

        Polubienie

      2. Ultra

        Tatulu,
        zębów mlecznych dotyczyła nitka, a stałe zęby wyrywał kowal cęgami po wcześniejszym znieczuleniu jakimś samogonem 🙂

        Polubienie

      1. Ultra

        Tetryku,
        jeśli chodzi o wina, to wszystko zależy od tego, kto dodaje i ile tych drożdży, siarczanów, bentonitu, kwasu ascorbinowego, węglanu potasu, gumy guar, lizozymu, drewienek bukowych itp., a jeśli chodzi o kobiety, to każda po winie jest atrakcyjna.
        Serdeczności

        Polubienie

      2. Ultra

        Tetryku,
        ale gdy panowie wypiją, to wtedy panie nabierają wdzięku, a może mi się tak tylko zdaje, bo mam zaburzone widzenie…

        Serdeczności

        Polubienie

      3. Ultra

        Tatulu,
        Ł. Orbitowski uważa, że czasy YouTube’a zniszczyły właściwe relacje damsko-męskich spotkań, obecnie coraz częściej pijemy w samotności, gdyż nie musimy nigdzie wychodzić. Włączamy YouTube i mamy t o w a r z y s t w o…
        Serdeczności

        Polubienie

  3. Ewa2

    Mój tata robił pyszne wino. W roku mojego urodzenia też zrobił i jedną butelkę zachował, aż będę miała 18 lat i będę mogła wypić. (próbowałam wcześniej, ale symbolicznie). Niestety nie doczekał mojej osiemnastki i w dzień urodzin upiłam się tym winem na smutno. Pyszne było.
    Nie lubię słodkich win, preferuję czerwone wytrawne.
    Pyszną nalewką według taty receptury nie pogardzę, tradycja w rodzinie trwa, zięcia nauczyłam robić wiśniówkę.

    Polubione przez 1 osoba

      1. Ewa2

        Niestety, byłam mała jak robił wina. Wiem, że przynosił wiadro winogron, zdobywał gdzieś drożdże winne (wtedy w sklepach nie było) zgniatał winogrona aż puściły sok, dodawał do niego drożdże i trochę cukru, umieszczał wszystko w wielkim dymionie, zatkane korkiem z rurką i stało to na szafie i bulgotało. Jak przestawało bulgotać zlewał, próbował, dosładzał troszkę (wino nie było słodkie) znów wlewał do butli i tak stało ze 2 miesiące. Potem przepuszczał przez specjalny aparat filtrujący i wlewał do butelek. Mama rysowała ładne etykiety z datą i tak po dwóch latach było do picia.

        Polubione przez 1 osoba

      2. Ultra

        Ewuniu,
        myślę, że wiedza w tym zakresie musi być spora, by wyprodukować dobre wino. Nie każdy potrafi, niestety, nie każdy ma dar…
        Serdeczności

        Polubienie

  4. Ultra

    Basiu,
    hi, hi, tyle to każdy wie. Wydawało się, że w naszym klimacie wina nie będą dobre, ale coraz więcej winnic zdobywa uznanie i laury.
    Serdeczności

    Polubienie

    1. Ultra

      Telemachu,
      link pouczający, więc tak sobie pomyślałam, że marketing w tej sprawie najważniejszy. Skoro tyle winnic, trzeba jeszcze osób, które to wino kupią, wystarczy napisać, że zdrowia dodaje. Japończycy wina prawie nie pijają, długo żyją i serca mają zdrowe.
      Serdeczności

      Polubienie

  5. Ostatnio w ogóle nie mam chęci, by wypić coś z %. Ale jak już się zdarzy okazja to właśnie wino jest moim pierwszym wyborem.

    Na razie ta moja praca nie jest zła. Szczególnie, że nie mam nic innego na horyzoncie. Zobaczę w tym tygodniu jak się sytuacja rozwinie.

    Pozdrawiam!

    Polubione przez 1 osoba

  6. Chociażby nie wiem, jakie peany snuć na temat wina, na mnie działa nie specjalnie, czyniąc mój żołądek tak obciążonym, jakbym kamieni się nałykała.
    Siłą rzeczy ten szlachetny trunek nie dla mnie 😉

    Polubione przez 2 ludzi

    1. Ultra

      Ariadno,
      francuski poradnik radził damom, by jeśli piły wino dla zabawy, wypluwały, jeśli z miłości- połykały, a jeśli chcą być wesołe, niech dłużej trzymają w ustach przed połknięciem.
      Wielu nie przepada za winem. 🙂
      Serdeczności

      Polubienie

  7. 2003.Oława

    „Chodź walniemy sobie stakana”

    Chodź walniemy sobie stakana

    Wypijemy wino z dzbana

    To francuskie może ruskie

    Jeden czort

    Utopimy smutki w winie

    I niech żal już też odpłynie

    Niema czego już żałować

    Trzeba życia popróbować

    No bo życie tak jak wino

    Różny smaczek ma

    Jedno słodkie drugie kwaśne

    Jedno cierpkie drugie dobre właśnie

    Nie spróbujesz nie poczujesz

    Czasem trzeba popróbować

    Żeby wiedzieć czy żałować

    No i z żalem się rozstajesz

    Ale w życie idziesz dalej

    Bo to życie jest

    Czasem klawo i z zabawą

    Czasem w dupę daje żwawo

    Tak już w życiu jest

    Więc wypijmy za to życie

    I rozpuśćmy się w zachwycie

    Póki życie jeszcze trwa

    Jeszcze nie raz po łbie da

    Molekułka

    Za zdrowie, za życie, panie i panowie:)):)):))

    Polubione przez 2 ludzi

  8. I have already read it twice and I still do not leave my astonishment that I have had a cheap knowledge of the wines. A complete compendium of teaching about wine that from now on will be my catalog for drinking wine. Thank you for sharing your research. I was finally able to enter your blog. Greetings.

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ultra

      Manuelu,
      Our wines are expensive because the vine freezes in cold winters. We import most often from France, Italy, but also from Chile or Peru. I didn’t know you lived in Peru.
      Greetings

      Polubione przez 1 osoba

      1. I was born in Peru Then I lived in Venezuela for 40 years. 8 months ago I came to Chile. The situation became unsustainable and my son, who lives here three years ago, made us a grandfather. Then we come for those reasons. I live in Santiago, the capital. regards

        Polubienie

      2. Ultra

        Manuel

        I live in Poland since birth, first near Krakow, now in Krakow. I am the grandmother of two beautiful grandchildren.
        Greetings to You, Your Family and Your Santiago

        Polubione przez 1 osoba

  9. Jako smakosz i wybitny znawca win stwierdzam, że najważniejsze w tym trunku jest to by było smaczne (wiadomo – każdemu smakuje inne) i tanie (bo przecież większości populacji się nie przelewa – sic!).

    Polubione przez 1 osoba

      1. Smaczne są te, które komuś smakują, by smakowały nie muszą być drogie. By były smaczne nie muszą pochodzić z wielkich winnic. Z małych też są smaczne. Mam we Francji zaprzyjaźnionych wielu mieszkańców wsi wytwarzających wino. Robią to głównie dla siebie, bliskich i dalszych znajomych. Nie są wielkimi producentami. Nie robią tego dla zysku. Mój dziadek też tak robił – wytwarzał wino z dość kwaśnych lubuskich gron. Pół wsi przychodziła się napić tego cierpkiego wina. Chyba było smaczne 😉

        Polubione przez 1 osoba

      2. Ultra

        Krzysztofie,
        wytwarzanie wina wymaga dużej wiedzy i odpowiednich warunków z tego, co usłyszałam, zatem nie każdy może, choćby bardzo chciał.
        Serdeczności

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s