A recipe for those who sit at home: Krakow pancakes called maldrzyk
Póki wirus nie zapuka: puk, puk
Kto siedzi w domu, kto ma kwarantannę wcześniej czy później spotka się z kotem. Zamiast leków psychotropowych proponuję krakowskie małdrzyki, kiedyś serwowane na podpuszczce i z sera małdrzyka. W Krakowie mówią na nie: małdrzyki „ze sera”. Nazwa pochodzi od ‚małdrzyka’, czyli sera zrobionego ze słodkiego mleka. Zrobione współcześnie z białego sera także smakują wyśmienicie.
Podam przepis na placuszki zapomnienia, idealne na uciążliwości odosobnienia:
Ok. 300 – 500 g tłustego twarogu jak najlepszej jakości, 2 jaja, 1 -2 łyżki roztopionego masła, ziarnka wanilii, łyżka cukru, dobrze zmiksować, dodać 5 łyżek mąki i wymieszać z serem. Kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron na wolnym ogniu.
Tylko pamiętaj, smaż wolno i dostojnie, bo to przepis z miasta królów. Ja zamiast po królewsku, przyspieszyłam niepotrzebnie. Cóż, nie wszystko na tym świecie jest idealne.
Bajok to inaczej pleciuga. Słowo znane S. Wyspiańskiemu, gdyż w „Weselu” Czepiec powiada: „Stasek bajok (…)”.
Bardzo apetyczne!!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Daro,
dobre te placuszki, podajemy je z pudrem, dżemem lu kwaśną śmietaną.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Przypomniało mi się dzieciństwo w Krakowie, gdzie często używałem (i słyszałem….) zwrot „a idźże bajoku”
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Starszy Wajchowy,
takich zwrotów z młodości nie można zapomnieć.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Babcia mówiła „A idźże, bejdoku”… I teraz zgryz- miała na myśli pleciugę czy biedaka… Z kontekstu nie wynikało 🤣
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Z moich wspomnień to pleciuga, a raczej głupol. Na pewno nie biedak.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Starszy Wajchowy,
masz rację, pleciuga plótł głupoty.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Aksinio,
z pewnością miała na myśli tego pleciugę „-)
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Świat się kończy, po 40 latach takie wiadomości… A nie, świat się kończy z innej przyczyny 🤣
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Aksinio,
świat się nie kończy, co najwyżej ludzie – jak to ujął jeden z polityków – zostaną odmłodzeni.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Być może się porwę 🙂 Wszystkie składniki mam w domu!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sagulo,
smaży się na rozgrzanym tłuszczu, ale na małym ogniu, bo ser szybko się karmelizuje.
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kneziu,
oczywiście cebuloki są lepsze, ale wszystkie dzieci wolą małdrzyki z dużą ilością cukru pudru z cynamonem.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Kneź na fafernuchach chowany, to i małdrzyki mu zupełnie obce. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kneziu,
nawet nie umiałam wymówić tej nazwy, pierwsze słyszę o fafernuchach…
Serdeczności
PolubieniePolubienie
mmmh they sure look good, great thing to cook yourself a treat 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kate
treats to everyone. I like sweet cheese fritters.
I sent my regards
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
sounds yum, enjoy and thanks for such a lovely cheery post 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kate
We’re having a hard time pandemic, we’re not leaving the house, so I thought, maybe we would fry such regional pancakes. Take care bravely. Don’t get virus!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
so kind of you to cheer us up .. we are all in isolation around the world now … take care kind lady ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kate
thank you for your kindness and care. Insulate yourself as long as you can.
Greetings
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I also have no fear of death should it come … but I don’t take risks 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kate.
I’m not leaving, my daughter took me to her place.
Regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
so relieved to hear that, take care ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kate
The daughter does shopping once a week and decontaminates them. The next day we unpack, apparently the virus lives 24 hours, so I think we protect ourselves well, but you never know.
Avoid contacts, take care of yourself.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
in a house by myself so perfectly safe thanks ❤
PolubieniePolubienie
Kate,
The pandemic is yet to come, so it will take months. Take care of yourself so you don’t get sick 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
my immune system is fine thanks but I’m also not afraid to die 🙂
PolubieniePolubienie
Kate,
I am afraid of suffering and lying motionless,
Regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
sadly we all will die one day … no idea when or how 😦
PolubieniePolubienie
Kate,
everyone who was born must leave. I accepted it a long time ago.
I sent my regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Never heard of these and they look delicious!!!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Diane
I am glad that I can also give you a recipe that you will like
Regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
The recipe looks easy to make. But I don’t know what vanilla bean is nor do I have cottage cheese. So it happened. The street is silent from the curfew that is all night. The daily routine must be changed to avoid boredom. I will review your blog from the beginning. My email is: macalder47@gmail.com My full name is Manuel Angel Calderón Murgueytio to serve you.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Use vanilla sugar or venilla essence instead of beans.
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Thank you very much for the recommendation. It is very kind of you.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Manuel,
It’s nice that you are forgiving.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Starszy Wajchowy,
Z tłumaczeniami jak zwykle problem…
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Manuel
The curfew is unpleasant, but it is definitely needed to stop the virus.
Cottage cheese is white cheese, and vanilla pod can be replaced with vanilla sugar.
You have noticed that the translation does not always reflect the sense of the original. I feel sorry for those who read me.
Thank you for your trust, I appreciate it.
I sent my regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
‚white cheese’ corresponds to soft cheese or curd cheese in the UK. Translating names of country-specific ingredients or dishes is very tricky.
PolubieniePolubienie
Starszy Wajchowy,
I read Diane’s blog, so I often guess what the dish is or what spice it is.
PolubieniePolubienie
Do not worry. I also use the translator. Regards
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Manuel,
You must know that I use a specific language, also Old Polish, so „translator” has problems with translation. 🙂
PolubieniePolubienie
ja czasem po prostu wrzucam serek homo 🙂 i nie wiedziałam, że mają swoją nazwę. Powiem więcej myślałam, że sama to wymyśliłam jak nie było mleka na nalesniki 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Spzd,
masz super pomysły!
Serdeczności
PolubieniePolubienie
To naprawdę krakowskie jedzenie? Nie znam, nie jadłam, ale chętnie spróbuję. Nie wiem tylko czy aby dostojnie smażyć wystarczy zrobić to „na stojąco”? Jeśli tak, to znaczy, że wszystko w kuchni robię dostojnie:))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bet,
w królewskim mieście wszystko należy robić dostojnie. W kuchni stawiasz fotel , zakładasz koronę i wołasz służbę, by usmażyła małdrzyki.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Ultro, może lepiej diadem, bo korona to się teraz źle kojarzy.:))))
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Grażynko,
diadem też może być wysadzony kosztownościami na bogato.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Racuszki, placuszki, to częsta słodka przekąska na kolację była, choć ja z Kielecczyzny. T
Takie serowe też robiliśmy.
Musimy przetrwać ten trudny czas, oby w spokoju z rozwagą!
Ja w kuchni dużo jestem, bo sprzątać i dźwigać mi nie wolno.
Najbardziej brak mi Wnusia Grzesia! tak szybko rośnie, a ja go nawet nie mogę zobaczyć, przytulić.
Pozdrawiam cieplutko, zdrówka życząc, pogody ducha i słoneczka:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Morgano,
ale za parę miesięcy z pewnością już będziecie się mogli odwiedzać. Spokój wskazany, a jakże.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Juz sama nazwa intryguje 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gabrysiu,
ważne, że placki smakują, w dodatku z kleksem śmietany i posypane pudrem z cynamonem.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
do tej pory wiedziałem tylko tyle, że panienki z dobrych domów mają mieć buzie w ciup i ręce w małdrzyk…
p.jzns 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piotrze,
Sienkiewicz wiedział, co pisze, ale współczesnym powiedzenie trzeba tłumaczyć Prof. R. Pawelec wyjaśnia tak: „ręce złożone w „małdrzyk”, który jest polskim słowem, a oznacza mały ser ze słodkiego mleka, to ręce złożone na krzyż, blisko tułowia, wewnętrzną stroną do siebie.”
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Dzięki za przepis, znam to z literatury, ale nie robiłam. Muszę zrobić dzieciakom.:)
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Grażynko,
dzieci polubią podane z miodem, pudrem, śmietaną lub dżemem.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Po białym serze mam zgagę… Ale może warto?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bojo,
po pieczonym nie ma zgagi, co najwyżej cukier się podwyższy i wystąpią omamy.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Ale smacznie, uwielbiam kluchy, pierogi, placki!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Joasiu,
ja też z tych kluskowych…
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Witaj, Ultro.
Brzmi smakowicie i bardzo znajomo:)
Jak nasze pampuchy:)
Z tą różnicą, że u nas smaży się je w głębokim tłuszczu jak pączki i ciasto musi być nieco rzadsze.
Jeśli natomiast chodzi o efekty – identyczne; każda ilość też znika niemal natychmiast po usmażeniu:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Leno,
moje pampuchy są na drożdżach, gotowane na parze i dopiero polewane masłem, pudrem bądź sokiem. Co region, to inna wersja, ale wszystkie smaczne.
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mnie pampuchy czyli kluski na parze też kojarzą się z Twoim przepisem. Uwielbiałam kiedy matka je przygotowywała, mogłam zjeść każdą ilość. Mój ojciec lubił je z mięsem i sosem, a ja na słodko posypane cukrem. Takie placuszki serowe też mama smażyła, ale chyba nie miały szczególnej nazwy. Twój przepis przekażę synowej, niech się postara. Ukłony.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Iwonko,
teraz czas na kuchnię, skoro nie wychodzimy przez najbliższe miesiące.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Ja nie wiem, czy w obecnych czasach można uwarzyć z mleka ser 😉
Śmiem w to wątpić 🙂
Za mną chodzi tiramisu. Ciągle brakowało mi jakiegoś składnika, bo albo ograniczenia w robieniu zakupów i w lokalnym sklepie nie mieli mascarpone, a zanim dotarłam do biedry, zapomniałam, że muszę też kupić do tego smakołyka biszkopty.
W końcu zgromadziłam już wszystko i teraz to tylko kwestia połączenia składników 😉
Smacznej kwarantanny dla wszystkich! 🙂
Kiedy się stresuję, zaczynam wymyślać jakieś kulinarne smakołyki 😉
W normalnych czasach nie mam takich ciągotek 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ariadno,
wiem coś o tym. Masa do tortów wyjdzie tylko z wiejskiego mleka, z kartonu absolutnie nie zagęści się i podpływa wodą na drugi dzień.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Apetyczne te Twoje placuszki. Takie śniadania lubię. Mój mąż przeciwnie, zdecydowane preferuje jajecznicę na boczku. I tak zajadamy, ja twarożek polany miodem, on śledzia tudzież makrelę czy wspomniana jajecznicę.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Basiu,
wszyscy faceci tak mają, że z rzeczy słodkich lubią najbardziej golonkę.
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ha ha ha..OK. Całus Ultro
PolubieniePolubienie
Basiu,
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Małdrzyki wyglądają smakowicie. Zrobiłabym, tylko gdzie ja tu u mnie dostanę twaróg, do tego tłusty i jak najlepszej jakości? Trzeba będzie czymś zastąpić, najwyżej wyjdą małdrzyki inspirowane (jak to się mówiło kilka lat temu na podróbki) ;-))
A „Wesele” to musiałam czytać nieuważnie, bo tego bajoka zupełnie nie pamiętam…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mokuren,
a może takie serki śmietanowe typu „Almette”? Inspiracja wskazana.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Aż ślinka cieknie od samego patrzenia i czytania 😉 Te starodawne nazwy też fajne: „małdrzyk”, „bajok”… Uważaj na siebie Kochana Ultro 🙂
Ściskam mocno!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piotrze,
musisz chronić przede wszystkim siebie szczególnie teraz, gdy wirus przybiera na sile.
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Narobiłaś mi apetytu na małdrzyki, nazwę znałam, ale przepisu nie. Może zrobię.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ewuniu,
właściwie nie umiem sobie wyobrazić tego zamknięcia w murach, ale mieszkam w Krakowie, więc muszę uważać, ludzi pełno, kolejki po chleb, leki bardzo długie.
Serdeczności
PolubieniePolubienie
Oj tam, oj tam wyglądają zachęcająco! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Optymisto,
skoro siedzi się, to stres trzeba czymś zagryź.
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba