Włoski dzień w kuchni? Czemu nie?

Anyone can cook an Italian dinner.

Buongiorno!

Chcesz jeść jak Włosi, nic trudnego. To proste, świeże i zdrowe jedzenie, latem z reguły bezmięsne, z oliwą extra vergine z oliwek, najważniejszą przyprawą do sałatek, zup, chleba, a także mięsa smażonego na ruszcie (befsztyk po toskańsku).

Zacznijmy od przystawki

czyli podpuszczkowego sera BURATTA, z którego wypływa śmietana. Kupimy go w Lidlu, a nawet Biedronce, ale śmietany brak, nie wypływa. Obłożony pomidorami lub pokrojony na plasterki, przełożony pomidorami, dojrzewającą szynką prosciutto (prosziutto), bazylią, miętą, rukolą, polany oliwą z oliwek, posypany pieprzem na wzór caprese (kapreze), na pewno potrafi rozbudzić apetyt na więcej.

Zupa RIBOLLITA TOSCANA – gęsta, na bulionie z 2 pokrojonymi ziemniakami, 2 marchewkmi, czosnkiem, 2 łodygami selera naciowego, 1,5 szkl. fasoli, puszką pomidorów pelati, rozmarynem, łyżką oliwy. Ugotować, doprawić do smaku, posypać parmezanem. Do niej 4 opieczone kromki chleba, polane oliwą.

KLUSKI PICI

Makaron PICI – 0,5 kg mąki, dwa jajka, 1/4 paczki drożdży rozpuszczonych w odrobinie ciepłej wody, szczypta soli, powoli dodawać wodę, zarobić, odstawić, by ciasto odpoczęło. Wałkować po kawałku, odkrawać paski, turlać, by powstały sznureczki, można je fantazyjnie ozdobić. Podawać z pesto, z mięsem, z sosami pomidorowymi, grzybowymi, posypane startym parmezanem.

PESTO – 2 ząbki czosnku, garść orzechów piniowych lekko podprażonych (mogą być nerkowca czy laskowe) utrzeć w moździerzu (zmiksować w blenderze), stopniowo dodawać partiami 50 – 70g startego sera parmigiano (pecorino, grana padano), dużą garść bazylii (pietruszki z jarmużem), szczyptę soli, (pieprz), cały czas ucierać i małymi porcjami wlewać pół szklanki oliwy z oliwek.

RAVIOLI – pierogi ze szpinakiem i ricottą (trzeba wiedzieć, że oryginalna ricotta jest z owczego sera, z terminem przydatności 3 dni, trzymana w lodówce). Ciasto: 400 g mąki, 4 jajka, szczypta soli. Cienko wałkować, wycinać pasy, kłaść nadzienie, obtoczyć rękami, by wyszło powietrze, krajać kwadraty (najlepiej o boku 4 cm). Nadzienie: szpinak mrożony, rozdrobniony, podsmażyć z czosnkiem, solą, wystudzić, Wymieszać z 250 g ricotty, 70 g startego parmezanu lub grana padano, gałka, pieprz do smaku.

PIZZA – prosta, najwyżej trzyskładnikowa, ale sery muszą być dobrej jakości, np. mozarella twarda, mozarella miękka w kulce, ser żółty królewski… Ciasto: 350 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1-2 łyżek oliwy, 7 g suchych drożdży (lub 2 dkg świeżych), 250 ml ciepłej wody. Drożdże rozpuszczamy w kubku z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Po 15 minutach dodajemy do reszty składników, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę. Dzielimy na 3, formujemy cienką pizzę, smarujemy sosem, posypujemy mozzarelą, dajemy do wyboru (szynka, salami, grzyby, ananas, papryka, oliwki…),posypujemy żółtym serem, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (na rozgrzanym kamieniu) ok. 15 minut.

SOS: 400 g pomidorów pelati z puszki, parę ząbków czosnku, dusimy bez przykycia, dokładamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego (Pudliszki), sól, pieprz, 2 łyżki suszonej bazylii (przyprawy do pizzy).

Na zakończenie dnia zrób sobie włoski drink: 1 część Aperolu, 2 części Prosseco, lód, plasterek pomarańczy.

Buon appetito!

70 uwag do wpisu “Włoski dzień w kuchni? Czemu nie?

  1. La cocina italiana es atractiva en cualquier parte del mundo. Las pastas han ganado su popularidad por su variedad y exquisitez a toda prueba. En las grandes capitales, nunca falta un restaurante italiano de prestigio. Claro, eso para quién le guste saborearla. Tus recetas es una invitación para pasar un fin de semana muy divertido. Todas las recetas sean bienvenidas. Salute e buon appetito Ultra.

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ultra

      Italian cuisine known all over the world. This is one of the healthier cuisines in the world. I like pastas, I make them myself, that’s why I cook them often.
      I cordially greet and wish you a tasty meal.

      Polubione przez 1 osoba

  2. Smaka narobiłaś tymi zdjęciami. Buffala jest fantastyczna jak wypływa z niej gęsta śmietana. Ile razy jadę do Włoch, zawsze przywożę sobie taką gigantyczna kilogramową a potem to już niebo w gębie 🤩🤩

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ultra

      Coraz częściej sięgam po przepisy z tej kuchni, ponieważ latem jest wiele owoców i sporo warzyw.
      Język włoski uznano za najbardziej seksowny ze wszystkich języków świata 🙂
      Smacznego życzę

      Polubienie

  3. Iwona Zmyslona

    Chętnie popróbowałabym każdej potrawy, ale gdyby ktoś za mnie to przyrządzał. Nie umiem gotować, a na starość, to nawet mi się nie chce. Pozdrawiam serdecznie.

    Polubione przez 2 ludzi

  4. Małgośka

    Serwujesz włoskie dania, musi być włoska muzyka!

    Niech żyje wszystko, co zwie się pomidorem! 🍅🍅🍅🍅
    Historia nas nauczyła, że głodny naród dokonuje rewolucji. A więc buon appetito! – śpiewa Rita Pavone

    Polubione przez 1 osoba

  5. Nie wiem czy szafka kuchenna zapchana makaronami liczy się jako miłość do kuchni włoskiej, ale cóż, to podstawa mojego żywienia 🙂 Te kluski mnie zaintrygowały. A w ogóle to się za sprawą tego wpusu znowu głodna zrobiłam 😜

    Polubione przez 1 osoba

  6. Eeeech! Włoska kuchnia, krajobrazy, Włosi… Cudnie tam.:) Miło powspominać.:)
    Bardzo lubię włoską kuchnię. Poza tym lubię próbować różności, poznawać nowe smaki, przyprawy, przepisy. Na szczęście mam bardzo tolerancyjną rodzinę.:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s