Anyone can cook an Italian dinner.
Buongiorno!
Chcesz jeść jak Włosi, nic trudnego. To proste, świeże i zdrowe jedzenie, latem z reguły bezmięsne, z oliwą extra vergine z oliwek, najważniejszą przyprawą do sałatek, zup, chleba, a także mięsa smażonego na ruszcie (befsztyk po toskańsku).
Zacznijmy od przystawki

czyli podpuszczkowego sera BURATTA, z którego wypływa śmietana. Kupimy go w Lidlu, a nawet Biedronce, ale śmietany brak, nie wypływa. Obłożony pomidorami lub pokrojony na plasterki, przełożony pomidorami, dojrzewającą szynką prosciutto (prosziutto), bazylią, miętą, rukolą, polany oliwą z oliwek, posypany pieprzem na wzór caprese (kapreze), na pewno potrafi rozbudzić apetyt na więcej.
Zupa RIBOLLITA TOSCANA – gęsta, na bulionie z 2 pokrojonymi ziemniakami, 2 marchewkmi, czosnkiem, 2 łodygami selera naciowego, 1,5 szkl. fasoli, puszką pomidorów pelati, rozmarynem, łyżką oliwy. Ugotować, doprawić do smaku, posypać parmezanem. Do niej 4 opieczone kromki chleba, polane oliwą.
KLUSKI PICI

Makaron PICI – 0,5 kg mąki, dwa jajka, 1/4 paczki drożdży rozpuszczonych w odrobinie ciepłej wody, szczypta soli, powoli dodawać wodę, zarobić, odstawić, by ciasto odpoczęło. Wałkować po kawałku, odkrawać paski, turlać, by powstały sznureczki, można je fantazyjnie ozdobić. Podawać z pesto, z mięsem, z sosami pomidorowymi, grzybowymi, posypane startym parmezanem.
PESTO – 2 ząbki czosnku, garść orzechów piniowych lekko podprażonych (mogą być nerkowca czy laskowe) utrzeć w moździerzu (zmiksować w blenderze), stopniowo dodawać partiami 50 – 70g startego sera parmigiano (pecorino, grana padano), dużą garść bazylii (pietruszki z jarmużem), szczyptę soli, (pieprz), cały czas ucierać i małymi porcjami wlewać pół szklanki oliwy z oliwek.

RAVIOLI – pierogi ze szpinakiem i ricottą (trzeba wiedzieć, że oryginalna ricotta jest z owczego sera, z terminem przydatności 3 dni, trzymana w lodówce). Ciasto: 400 g mąki, 4 jajka, szczypta soli. Cienko wałkować, wycinać pasy, kłaść nadzienie, obtoczyć rękami, by wyszło powietrze, krajać kwadraty (najlepiej o boku 4 cm). Nadzienie: szpinak mrożony, rozdrobniony, podsmażyć z czosnkiem, solą, wystudzić, Wymieszać z 250 g ricotty, 70 g startego parmezanu lub grana padano, gałka, pieprz do smaku.

PIZZA – prosta, najwyżej trzyskładnikowa, ale sery muszą być dobrej jakości, np. mozarella twarda, mozarella miękka w kulce, ser żółty królewski… Ciasto: 350 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1-2 łyżek oliwy, 7 g suchych drożdży (lub 2 dkg świeżych), 250 ml ciepłej wody. Drożdże rozpuszczamy w kubku z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Po 15 minutach dodajemy do reszty składników, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę. Dzielimy na 3, formujemy cienką pizzę, smarujemy sosem, posypujemy mozzarelą, dajemy do wyboru (szynka, salami, grzyby, ananas, papryka, oliwki…),posypujemy żółtym serem, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (na rozgrzanym kamieniu) ok. 15 minut.
SOS: 400 g pomidorów pelati z puszki, parę ząbków czosnku, dusimy bez przykycia, dokładamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego (Pudliszki), sól, pieprz, 2 łyżki suszonej bazylii (przyprawy do pizzy).

Na zakończenie dnia zrób sobie włoski drink: 1 część Aperolu, 2 części Prosseco, lód, plasterek pomarańczy.
Buon appetito!
Przepysznie to wygląda Ultro , ślinka cieknie – zachowam sobie ten przepis na później 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ważne to, że kuchnia śródziemnomorska jest zdrowsza od naszej.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Kluski pici – śliczna nazwa….
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ładna nazwa i dobrze smakuje. Dziś zrobiłam z kurkami. 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Definitywnie ograniczę się do drinka….co nie znaczy, że reszta nie robi na mnie wrażenia…wydałem jednak wojnę wadze…swojej ma się rozumieć..😂😂
Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Szkoda czasu na wojny… podobno gdy człowiek mało się rusza, to i powietrze szkodzi.
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
wygląda wszystko znajomo i pysznie, a na pomostku wita już Aperitiff, super😆
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podpatruję u Ciebie, zapisuję przepisy, dziękuję.
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
ciesze się!! dziękuję i tez życzę smacznego!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masz świetny blog o gotowaniu, lubię do niego zaglądać.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wszystko pysznie wygląda a ja i tak wolę naszą kuchnię! Sorry.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Patrz: Kazimierz Przerwa-Tetmajer, „- Wolę polskie gówno w polu niźli fiołki w Neapolu”
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Głupio gadasz wiesz! Wychowałam się na kuchni polskiej i ją uwielbiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przyzwyczajenie do smaków dzieciństwa jest najważniejsze.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Oczywiście, że lubię pomidorki, sałatki, ale w polskim wydaniu i jakoś chyba się to nie zmieni!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sagulo, gotujemy codziennie to, co lubimy najbardziej 🙂
Smacznego!
PolubieniePolubienie
Tak jest, co nie znaczy, że nie szanuję innych kuchni! Pozdrawiam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wiadomo, że ja także preferuję polską kuchnię i jej smaki, ale nie ograniczam się tylko do niej 🙂
PolubieniePolubienie
Przede wszystkim nie lubię azjatyckich przypraw, a tylko nasze.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sagulo, każdy ma swoje smaki, z którymi się nie dyskutuje.
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Myślę, że trzeba otworzyć się na smaki świata. Bez próbowania to się nie uda.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Przyzwyczajeni jesteśmy do smaków poznanych w dzieciństwie. 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
La cocina italiana es atractiva en cualquier parte del mundo. Las pastas han ganado su popularidad por su variedad y exquisitez a toda prueba. En las grandes capitales, nunca falta un restaurante italiano de prestigio. Claro, eso para quién le guste saborearla. Tus recetas es una invitación para pasar un fin de semana muy divertido. Todas las recetas sean bienvenidas. Salute e buon appetito Ultra.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Italian cuisine known all over the world. This is one of the healthier cuisines in the world. I like pastas, I make them myself, that’s why I cook them often.
I cordially greet and wish you a tasty meal.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
The same for you Ultra
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Have a nice, tasty and peaceful week. 🙂
PolubieniePolubienie
No to jestem w temacie bo dziś serwowałam zupę toskańską z bakłażanem i cukinią w roli głównej:))
Smacznego!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gratulacje, 🙂
ja robiłam gnocchi, ale ziemniaki są jeszcze za młode, więc przypominały nasze kopytka.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Sam nie gotuję (los oszczędził mnie i rodzinie), ale z przyjemnością oglądam i smakuję! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Hmm, do tej pory wspominam zupę kurkową. 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Smaka narobiłaś tymi zdjęciami. Buffala jest fantastyczna jak wypływa z niej gęsta śmietana. Ile razy jadę do Włoch, zawsze przywożę sobie taką gigantyczna kilogramową a potem to już niebo w gębie 🤩🤩
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sery mają wyśmienite, a twarde typu parmezan znane na całym świecie.
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Same smakołyki, zwłaszcza apetycznie brzmi ten drink na końcu.
Mam nadzieję na podobne wrażenia na Krecie, wkrótce:-)
Pozdrawiam i smaczności życzę każdego dnia:-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Myślę, że jedzenie powinno być przyjemnością 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Klik dobry:)
Najbardziej podoba mi się Makaron PICI.
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Spróbuj zrobić, te proste kluski można nie tylko z pesto, ale z sosami, grzybami, warzywami bądź z mięsem.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Witaj, Ultro.
Lubię włoską kuchnię.
I włoski język. Jest taki melodyjny:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Coraz częściej sięgam po przepisy z tej kuchni, ponieważ latem jest wiele owoców i sporo warzyw.
Język włoski uznano za najbardziej seksowny ze wszystkich języków świata 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie, ale to wszystko nie dla mnie…… Pozdrawiam Ultro. 🙂 .
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czemu nie dla Ciebie? Przecież kluski, kopytka, pierogi to dania, które może jeść każdy z oliwą, serem, owocami, kurczakiem…
Smacznego
PolubieniePolubienie
Spróbuje ten makaron zrobić. Nie jest pracochłonny.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ugotuj te wałeczki, polej oliwą z tymiankiem lub rozmarynem, pycha.
PolubieniePolubienie
upał jest, jeść się nie chce z bardzo, więc może zacznijmy od finałowego drinka, a w przerwach między kolejkami koniecznie poturlać pici, to jest znakomita koncepcja…
p.jzns 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Tylko facet wpadnie na taką koncepcję. Ha, ha, po drinku to już jeść nie ma potrzeby.
Na zdrowie!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ultro, dlaczego twoje komentarze przestały się pojawiać na liście ostatnich?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sorry — właśnie wróciły! 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Znaczy jestem wiedźmą, skoro znaki zostawiam…
PolubieniePolubienie
Pojęcia nie mam, co się stało. Czary? Rzadko tu zaglądam. 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie popróbowałabym każdej potrawy, ale gdyby ktoś za mnie to przyrządzał. Nie umiem gotować, a na starość, to nawet mi się nie chce. Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Nikogo nie namówisz, by ugotował? Może synowa z synem polubią gotowanie, ale potrzebne trenowanie. 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Your food looks delicious!
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Diane, Italian cuisine known all over the world. Delicious and healthy food. 🙂
PolubieniePolubienie
O Mamma Mia! Jakże mi ślinka teraz poleciała! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piotrze, zapraszam na kluchy, dziś robiłam ravioli. 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Serwujesz włoskie dania, musi być włoska muzyka!
Niech żyje wszystko, co zwie się pomidorem! 🍅🍅🍅🍅
Historia nas nauczyła, że głodny naród dokonuje rewolucji. A więc buon appetito! – śpiewa Rita Pavone
PolubieniePolubione przez 1 osoba
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję za rozśpiewanie kuchennej trętwoty. 🙂
Buon appetito!
PolubieniePolubienie
Dziękuję za podpowiedź, muzyka będzie, a jakże, w następnym poście 🙂
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Och ile tu smakołyków. Zaraz zabieram się za zupę, posmakuje i ja.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Basiu, dla mnie zupa z warzyw to podstawa posiłku. Nie tuczy, dostarcza witamin, jest pożywna i smaczna.
🙂
PolubieniePolubienie
😊👍
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Nie wiem czy szafka kuchenna zapchana makaronami liczy się jako miłość do kuchni włoskiej, ale cóż, to podstawa mojego żywienia 🙂 Te kluski mnie zaintrygowały. A w ogóle to się za sprawą tego wpusu znowu głodna zrobiłam 😜
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Klusie i pierogi to wspaniałe jedzenie.
Smacznego życzę
PolubieniePolubione przez 1 osoba
No dooobra, przyznaję się bez bicia – pierogi też ubóstwiam. Dziękuję
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Eeeech! Włoska kuchnia, krajobrazy, Włosi… Cudnie tam.:) Miło powspominać.:)
Bardzo lubię włoską kuchnię. Poza tym lubię próbować różności, poznawać nowe smaki, przyprawy, przepisy. Na szczęście mam bardzo tolerancyjną rodzinę.:)))
Pozdrawiam serdecznie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kuchnia musi być tolerancyjna, inaczej traci smak.
Smacznego życzę
PolubieniePolubienie
Pyszności. Włoska kuchnia nie jest trudna, ale smaczna. Do takich kluseczek bardzo mi blisko 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polacy lubią makaron i pierogi, ale nie uczynili z nich narodowych potraw..
Serdeczności
PolubieniePolubione przez 1 osoba