Wyciągamy moc z roślin
Mówią, że zdrowia nie kupisz, to idź do apteki, zobaczysz, ile kosztuje zdrowie oraz prywatnie do specjalisty, bo nie zawsze można czekać miesiącami na pomoc. Dopiero widać, ile trzeba wydać. Drożyzna wszędzie, także na bazarach.
Laur (wawrzyn) można samemu hodować. Ozdabia balkon czy taras latem, zimą okno, a jak smakuje taki prosto z drzewka zerwany listek laurowy! Lato ma moc, gdyż obfituje w ziółka, warzywa, owoce. Zamiast wklepywać sztuczną chemię w skórę, możemy nawadniać, pojędrniać i odżywiać twarz plasterkami ogórka, pomidora, arbuza. Nie warto nadużywać soli, ponieważ tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek, koper z powodzeniem ją zastępują. Naturalne antybiotyki, czyli czosnek w zasadzie dodaję do wielu potraw, także rosół nabiera złotej barwy, a chrzan zwany słowiańskim żeńszeniem kroję w paski, suszę i dodaję do sosów, barszczu i żurku.
Robię również masło smakowe. Ucieram miękkie masło z drobniutko pokrojonymi ziółkami, np. rzeżuchą, kurdybankiem, cytrynowym oregano, tymiankiem, czosnkiem, czy nasturcją.
Suszę drobno skrojoną szałwię, oregano, tymianek, chrzan, zamykam w słoiczku, a zimą dodaję do sosów, sałatek, żurku.
Warto robić kiszonki z buraków, jabłek, rzodkiewek, ogórków, młodej cukinii itp, bo kisić można wszystko. Samo zdrowie na zdrowie!
Rozmaryn, tymianek, czosnek można włożyć do buteleczek oliwy, aby oliwę zrobić zapachową, ale trzeba pamiętać, by po kilku dniach usunąć zioło, gdyż mogą wytworzyć się niebezpieczne toksyny.
Pomidorki koktajlowe dobrze rosną w większych doniczkach. Nawożone pokrzywami, biohumusem bądź granulowanym obornikiem, będą zdrowsze od tych sztucznie nawożonych.
Dynie, kabaczki i cukinie na zupę, do jajecznicy, bigosu… Podaję przepis na roladę: Zetrzeć na tarce 1 – 2 cukinie, posolić, dodać ulubione przyprawy (oregano, tymianek, ziołowy pieprz, papryczka chili), odcisnąć. Wymieszać z lekko roztrzepanymi 6 jajkami i 3 łyżkami grysiku lub bułki ( można dodać startą marchew, kalarepę). Rozłożyć na papierze położonym na blasze. Na wierzch położyć plasterki cukinii założone jeden na drugim, posypać papryką węgierską. Zapiec do zezłocenia, ok. 20 min. Odwrócić na drugi papier, ostudzić. Przygotować nadzienie: dobry serek śmietankowy wymieszać z drobno posiekanym koprem, można dodać wędzonego łososia lub makrelę, posmarowć roladę, zwinąć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego.
O, dzięki za przepis, zawsze coś nowego
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Podziwiam Twoją wiedzę, pomysłowość i pracowitość.
Stale sobie powtarzam, że powinnam się zdrowiej odżywiać i …na powtarzaniu się kończy.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podziwiam Cię, że masz jeszcze siłę i ochotę ba robienie przetworów i że ma je jeszcze kto wyjadać… 😘😘😘
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Witaj, Ultro.
Jak dziś u Ciebie aromatycznie i smakowicie:)
A sezon na cukinię można chyba uznać za otwarty – u nas też była dziś bohaterem kolacji:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ultro, twój ogródek nie od dziś budzi mój podziw! A umiejętności wykorzystania jego plonów tym bardziej 🙂
PolubieniePolubione przez 3 ludzi
Ta rolada wygląda ciekawie. Bym zrobił jakbym lubił cukinię 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
odkąd sprowadziłem się na wiochę, to kiszonki u mnie są stałym fragmentem gry, a robi się dosłownie od ręki, kilka słoików nie zabierają nawet godziny czasu, a kisi się jeszcze szybciej, a taka cukinia chyba najszybciej, młoda, stara, okrągła, kwadratowa, podłużna, jak leci… do selera mam tylko lekkiego pecha, czasem pleśń się przypałęta, ale taka kalarepa, to już u mnie specjalność firmy…
…
rolada faktycznie robi wrażenie…
p.jzns 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja wyciągałem ostatnio moc z mięty kędzierzawej.
Wyszedł dość gęsty syrop, który rozlałem do słoiczków, a część zamroziłem w torebce do robienia kostek lodu.
Czuję miętę do mięty
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przez mój trawnik przebija się krwawnik i nieszczęsny kurdybanek. Ten jest wyjątkowo agresywny. Może by zjeść drania w całości ?
Kanapki z krwawnikiem próbowałem
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie za suchy tak bez przetworzenia?
PolubieniePolubienie
Kurcze, patrzę na te zdjęcia i czytam to wszystko…i robię się głodny 😀 A śniadanie jadłem godzinę temu 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
„Nie warto nadużywać soli, ponieważ tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek, koper z powodzeniem ją zastępują”. Nie, nie zastępują. Sól to jedno a zioła to co innego. Inny smak.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
to chyba chodziło o to, że każde warzywa, czy zioła zawierają już jakieś sole /chlorek sodu też/, zależnie od gatunku i ta ilość już pokrywa zapotrzebowanie organizmu na te składniki… natomiast smakowo faktycznie inaczej to wygląda, choć po pewnej przerwie nasze receptory „słoności” wcześniej bombardowane nadmiarem soli kuchennej odtykają się, uwrażliwiają i zaczynają czuć tą drobną słoność samych roślin, której przedtem nie rejestrowały…
p.jzns 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wszystkiego ziołowego, Ultro:))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki za inspirację, no i przypomnienie, że na balkonie miały być w tym roku zioła. Udało się z truskawkami i pomidorami, a o ziołach nikt nie pamiętał. Trochę szkoda
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Po prostu zdrowie i sztuka na talerzu!
Bardzo pracowicie, musze z Ciebie brać przykład, zaczęłam od ogórków:-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gratulacje. Samo zdrowie. Serdeczności
A liście laurowe zrywam na spacerze. Jak za dużo narwę suszę. Rozmaryn też na spacerze . W ogóle dużo ziół w Italii rośnie sobie pod przysłowiowym płotem.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lovely garden. Are you drying spices? Looks so good.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zazdroszczę takich upraw i know how w temacie ich wykorzystania. U nas na dzisiaj tylko kwaśne jabłka (ale 🦔 lubi) i dwa owoce agrestu…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ta zieleń wygląda tak apetycznie! Uwielbiam zioła! Smak, zapach i wygląd… Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepysznie się czyta, aż głodna się zrobiłam.. choćby na takie masełko. : )
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wszystko wygląda i zdrowo i smacznie (a to nie zawsze idzie w parze). 🙂
Szczerze mówiąc też nie wiedziałem nic o tym zespole. 🙂 Ale jak przysłano mi płytę to się dowiedziałem i coś niecoś napisałem. Staram się, żeby coś niecoś do przeczytania na jakimś poziomie u mnie było. A jak z tym wychodzi to już nie mnie oceniać. 🙂
Pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W tym roku zrobiłem sto słoików kiszonych ogórków i mogę potwierdzić że warto kisić 🙂 Pomidory też kisiłem, ale tylko kilka słoików, bo o dziwo te u nas nie zdobyły uznania 🙂 Ale kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa i mega wzmocnienie na zimę. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Post piszę głosem, więc łatwiej poprawić ten jeden kawałek, a z komentarzami to już cała zabawa, dlatego proszę wybaczyć brak odpowiedzi.
Zasyłam serdeczności
PolubieniePolubienie
Ultro, prawdziwe skarby u Ciebie w ogrodzie! Jestem pełna podziwu dla Twoich ziół i pomidorów. Ślinka cieknie na sam widok.
Przepis na roladę podbieram – dziękuję. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba