Nie lada ziółka

Wyciągamy moc z roślin

Mówią, że zdrowia nie kupisz, to idź do apteki, zobaczysz, ile kosztuje zdrowie oraz prywatnie do specjalisty, bo nie zawsze można czekać miesiącami na pomoc. Dopiero widać, ile trzeba wydać. Drożyzna wszędzie, także na bazarach.

Laur (wawrzyn) można samemu hodować. Ozdabia balkon czy taras latem, zimą okno, a jak smakuje taki prosto z drzewka zerwany listek laurowy! Lato ma moc, gdyż obfituje w ziółka, warzywa, owoce. Zamiast wklepywać sztuczną chemię w skórę, możemy nawadniać, pojędrniać i odżywiać twarz plasterkami ogórka, pomidora, arbuza. Nie warto nadużywać soli, ponieważ tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek, koper z powodzeniem ją zastępują. Naturalne antybiotyki, czyli czosnek w zasadzie dodaję do wielu potraw, także rosół nabiera złotej barwy, a chrzan zwany słowiańskim żeńszeniem kroję w paski, suszę i dodaję do sosów, barszczu i żurku.

Robię również masło smakowe. Ucieram miękkie masło z drobniutko pokrojonymi ziółkami, np. rzeżuchą, kurdybankiem, cytrynowym oregano, tymiankiem, czosnkiem, czy nasturcją.

Suszę drobno skrojoną szałwię, oregano, tymianek, chrzan, zamykam w słoiczku, a zimą dodaję do sosów, sałatek, żurku.

Warto robić kiszonki z buraków, jabłek, rzodkiewek, ogórków, młodej cukinii itp, bo kisić można wszystko. Samo zdrowie na zdrowie!

Rozmaryn, tymianek, czosnek można włożyć do buteleczek oliwy, aby oliwę zrobić zapachową, ale trzeba pamiętać, by po kilku dniach usunąć zioło, gdyż mogą wytworzyć się niebezpieczne toksyny.

Pomidorki koktajlowe dobrze rosną w większych doniczkach. Nawożone pokrzywami, biohumusem bądź granulowanym obornikiem, będą zdrowsze od tych sztucznie nawożonych.

Dynie, kabaczki i cukinie na zupę, do jajecznicy, bigosu… Podaję przepis na roladę: Zetrzeć na tarce 1 – 2 cukinie, posolić, dodać ulubione przyprawy (oregano, tymianek, ziołowy pieprz, papryczka chili), odcisnąć. Wymieszać z lekko roztrzepanymi 6 jajkami i 3 łyżkami grysiku lub bułki ( można dodać startą marchew, kalarepę). Rozłożyć na papierze położonym na blasze. Na wierzch położyć plasterki cukinii założone jeden na drugim, posypać papryką węgierską. Zapiec do zezłocenia, ok. 20 min. Odwrócić na drugi papier, ostudzić. Przygotować nadzienie: dobry serek śmietankowy wymieszać z drobno posiekanym koprem, można dodać wędzonego łososia lub makrelę, posmarowć roladę, zwinąć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin. Smacznego.

25 uwag do wpisu “Nie lada ziółka

  1. odkąd sprowadziłem się na wiochę, to kiszonki u mnie są stałym fragmentem gry, a robi się dosłownie od ręki, kilka słoików nie zabierają nawet godziny czasu, a kisi się jeszcze szybciej, a taka cukinia chyba najszybciej, młoda, stara, okrągła, kwadratowa, podłużna, jak leci… do selera mam tylko lekkiego pecha, czasem pleśń się przypałęta, ale taka kalarepa, to już u mnie specjalność firmy…

    rolada faktycznie robi wrażenie…
    p.jzns 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. to chyba chodziło o to, że każde warzywa, czy zioła zawierają już jakieś sole /chlorek sodu też/, zależnie od gatunku i ta ilość już pokrywa zapotrzebowanie organizmu na te składniki… natomiast smakowo faktycznie inaczej to wygląda, choć po pewnej przerwie nasze receptory „słoności” wcześniej bombardowane nadmiarem soli kuchennej odtykają się, uwrażliwiają i zaczynają czuć tą drobną słoność samych roślin, której przedtem nie rejestrowały…
      p.jzns 🙂

      Polubione przez 1 osoba

  2. Wszystko wygląda i zdrowo i smacznie (a to nie zawsze idzie w parze). 🙂

    Szczerze mówiąc też nie wiedziałem nic o tym zespole. 🙂 Ale jak przysłano mi płytę to się dowiedziałem i coś niecoś napisałem. Staram się, żeby coś niecoś do przeczytania na jakimś poziomie u mnie było. A jak z tym wychodzi to już nie mnie oceniać. 🙂

    Pozdrawiam!

    Polubione przez 1 osoba

  3. W tym roku zrobiłem sto słoików kiszonych ogórków i mogę potwierdzić że warto kisić 🙂 Pomidory też kisiłem, ale tylko kilka słoików, bo o dziwo te u nas nie zdobyły uznania 🙂 Ale kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa i mega wzmocnienie na zimę. Pozdrawiam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s