Smaki wawelskiego smoka

Maczanka z krakowskiego Kazimierza

Każde smoczysko lubi dobrze zjeść. Przed wiekami było wybredne, dlatego w menu były same dziewice, stąd nic dziwnego, że w tym mieście dziewicę trudno było spotkać, nie to co obecnie, prawda?

W roku 2018 Krakowowi przyznano tytuł Europejskiej Stolicy Gastronomicznej, a to zobowiązuje, tym bardziej że smok spowszedniał i gust mu się zmienił, więc para znanych krakauerów, czyli M. Czuma i L. Mazan w książce pt. „Smoczy apetyt” odbyli podróż przez smaki i zapachy smoczego miasta. Pewnie trudno uwierzyć w to, że już w średniowieczu na ulicach stały faryny, przenośne stragany ze street foodem dla zapracowanych mieszczan, przyjezdnych i żaków. Obecnie ta żywność odtwarzana jest na krakowskich jarmarkach, pierogowych festiwalach, zapustach i lokalnych świętach. Krakowska starka, maczanka, zupa z kiszonych głąbików, czy prądnicki chleb nie mają sobie równych, znane w świecie smakoszy.

Podaję przepis na krakowską maczankę, przysmak fiakrów (prababka hamburgera, dawny maczburger)

Skąd taka nazwa maczanka? Pierwotnie danie podawane było elegancko na talerzu z dużą ilością sosu, a w tym sosie moczyło się kromki chleba, bułki i pampuchy.

1 kg schabu (karkówki) obtoczyć solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką, oprószyć mąką, obsmażyć na smalcu (oleju). Dwie – trzy pokrojone cebule i kilka grzybów (prawdziwki, pieczarki) podsmażyć. Włożyć wszystko do garnka, zalać szklanką wołowego bulionu i dusić 1,5 – 2 godzin. Dolać szklankę wytrawnego czerwonego wina, odparować. Bułki przekroić, umoczyć obie połówki miąższem w sosie, posmarować połówki musztardą, nałożyć chrzan, pokrojone w grube plastry mięso z sosem, plastry kiszonego ogórka i marynowanych w wytrawnym winie gruszek. Pyszne, palce lizać.

Reklama

24 uwagi do wpisu “Smaki wawelskiego smoka

  1. Na Kazimierzu jest takie miejsce gdzie zgrupowano foodtrucki to tak zwany Judah Skwer przy Wawrzyńca 16. Można tam spróbować owej sławnej maczanki, oraz paru ciekawych dań z kuchni świata. Dodatkowo kiedyś organizowano tam tak zwany Małopolski Zaułek Wina. Może kiedyś wróci bo był dobrym uzupełnieniem dla serwowanych dań.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s