Czosnek
to naturalny antybiotyk. Nie każdy lubi jego mocny smak i zapach. Takie same właściwości ma czosnek niedźwiedzi zwany cebulą czarownic, ale jego liście są bardzo delikatne, więc każdy może go używać, zdrowia dodaje, gdyż obniża ciśnienie, chroni przed miażdżycą, wzmacnia odporność. Teraz jest sezon, więc skorzystajmy z dobroczynnego zioła. Można liście drobno pokrojone lub zmiksowane dodać do jajecznicy, past, kanapek i sałatek, aby wzmocnić swój organizm po zimnie.
Masło czosnkowe
Utrzyj 100 g miękkiego masła pałką lub mikserem, dodaj drobno pokrojone lub zmiksowane umyte i osuszone 10 – 30 listków niedźwiedziego czosnku, wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj wszystko i połóż na naoliwioną folię spożywczą lub aluminiową, uformuj podłużny walec lub prostokąt łatwy do krojenia, zawiń i włóż do lodówki.
Masło ziołowe
Do utartego masła można dodawać drobno pokrojone ulubione zioła, np. koperek, oregano, rzeżuchę, także bardzo smaczny i zdrowy jest kurdybanek, który wszędzie rośnie, również można sadzonkę kupić na targu i posadzić w doniczce jako zwisającą ozdobę, a listki dodawać do sałatek, jak to babcie robiły dawniej.
Masło kwiatowe
Do masła dodajemy drobno pokrojone płatki jadalnych kwiatów, np. begonii, bratka, czarnuszki, floksa, lwiej paszczy, fiołka, stokrotki, czy przepysznej nasturcji. Kwiaty nie mogą być z sieciówki, kwiaciarni czy marketu, tylko wyhodowane przez siebie, znajomych, rodzinę, gdyż nie mogą być pryskane chemicznymi środkami. Torty ozdobione naturalnymi kwiatami róży jadalnej lub nasturcji zachęcają do spróbowania 🙂
Some plants have lots of medicinal value! Well shared 👌
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
También he probado flores en un de guiso de carnes y la verdad que me pareció que era un acompañamiento muy especial.. No sabia que su uso también estaba en la pastelería. Por las fotos, esto se ve delicioso. Saludos Ultra.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W Wiśle zajadałam się serkami owczymi z czosnkiem niedźwiedzim, a i na Śląsku znalazłam serowarnię, gdzie jest on wykorzystywany, ale z serem kozim, za którym przepadam. Pychota.
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Ciekawe pomysły. Ale kiedy czytam, że coś obniża ciśnienie, to raczej mnie nie zachęca. 😉 Kiedyś piłam codziennie olej z czarnuszki, na odporność właśnie i odstawiłam, jak tylko doczytałam o tej właściwości i zastanowiłam się, czy to nie przypadek, że jestem stale słaba (a efektu odpornościowego i tak nie widziałam). 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W Szwajcarii (a także w Niemczech) mamy również teraz sezon na Bärlauch, czyli własnie dziki czosnek albo czosnek niedźwiedzi. Robi się z niego pesto, zupę, knedle a nawet …muffiny:-)
PolubieniePolubione przez 3 ludzi
Niedźwiedzi jest OK, ale do zwykłego mnie nie przekonasz. Chyba miałem jakiegoś wampira pośród wstępnych 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie próbowałem nigdy czosnku niedźwiedziego, ale z całą pewnością kolorystycznie lepiej się tu prezentuje, niż ten zwykły 🙂 Z trzech proponowanych przepisów wybrałbym jednak – asekuracyjnie – nr 2.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bujnie mi wyrósł na działce. Właśnie kwitnie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takie masła zapewne smakują wybornie, ja jednak wolę nalewki…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
czosnek niedźwiedzi faktycznie jest okay, delikatniejszy od zwykłego, więc można go przemycać osobom, które się zarzekają, że nie lubią czosnku, bo nawet nie poczują, że właśnie jedzą ten czosnek…
p.jzns 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Słowacy robią czosnek niedźwiedzi macerowany w wysokoprocentowym alkoholu i stosują na przeziębienia w okresie około zimowym.
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Wspaniałe rady! Pozdrawiam znad herbaty z kwiatem chabru 😄
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kwiaty i zioła w potrawach lubię, czosnek mniej…
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję za miłe komentarze.
Zasyłam Wszystkim serdeczności
PolubieniePolubienie